Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от колорадския бръмбар - бабини рецепти, които работят

12 юни 2024, 19:00 часа
Реклама

Основният враг на картофите и доматите е колорадският бръмбар. Не самото насекомо е опасно, а неговите ненаситни ларви, които след няколко дни могат да изядат всички картофени върхове и веднага да преминат към доматите. Възрастните колорадски бръмбари зимуват в земята на дълбочина от 10 до 30 см. С настъпването на топлото време те изпълзяват от земята и често се заселват точно в градината всяка есен, за да се върнат на следващата пролет. Те обикновено прелитат няколко километра, за да намерят растения, подходящи за храна.

Ефективни народни средства срещу колорадския бръмбар

Ръчно събиране. Пригответе кофа, в която ще поставите насекомите. Добре е да напълните кофата със сапунен разтвор или силен физиологичен разтвор, така че бръмбарите да не отлитат. Не забравяйте да инспектирате долните части на растенията и да премахнете бялото покритие, открита по листата - там се образуват ларви. Понякога не е възможно покритието да се почисти напълно, затова яйцата се отстраняват заедно с листото и се изгарят.

Как да се отървете от колорадския бръмбар с олио - метод, който работи

Поръсване с пепел. Най-ефективно е да поръсите прахообразната съставка рано сутрин или след дъжд. За да направите това, мокрите листа от картофи и почвата под тях се поръсват с пепел (в количество от 10 кг пепел на сто квадратни метра). След два дни както възрастните бръмбари, така и ларвите умират. Процедурата трябва да се извършва веднъж на всеки две седмици - до цъфтежа. След цъфтежа е достатъчна една процедура на месец.

Можете също да поръсите картофените листа с царевичен грис. Дървени стърготини може да се поръсят на земята между картофените храсти. Всичко това отблъсква насекомите. Процедурите трябва да се извършват веднъж на две седмици - преди цъфтежа, но след това веднъж месечно ще бъде достатъчно.

Пръскане със сода. За да приготвите разтвора, трябва да разредите сода за хляб във вода. За 10 литра вода ще ви трябват 100 гр прах и една чаша трапезен оцет. Разтворът трябва да се излее в пръскачка и храстите да се обработят от всички страни. Необходимо е да напръскате растенията сутрин или вечер: по този начин инфузията ще остане по-дълго на повърхността на листата. Можете да третирате храстите през деня, ако навън е не повече от +16 градуса. Това лечение трябва да се извършва веднъж или два пъти седмично.

Освен това можете да напръскате растенията с инфузия на лук. За да приготвите разтвора, трябва да напълните трилитров буркан до една трета с люспи от лук, да го напълните до ръба с топла вода и да го поставите на тъмно място за два дни. Получената течност трябва да се филтрира и разрежда с вода в съотношение 1:2, като се добавят 10 гр течен сапун.

Може да използвате и разтвор с горчица. За да приготвите репелент от горчица, трябва да разредите 100 гр суха горчица в 10 литра вода и да добавите 100 ml 9% оцет. Можете също така да разредите 100 гр суха горчица в 1 литър вода и да добавите малко сапун за пране.

Ефективен в случая е и разтвор от глухарчета. За целта трябва да поставите сухи или пресни стъбла от глухарчета в кофа и да ги залеете с вода. След това течността се вари 15 минути, прецежда се и се охлажда. Разредете 500 мл от сместа в кофа с вода и напръскайте с нея върховете на картофите.

Можете също така да използвате разтвор от сапун. За да направите това, разбъркайте две супени лъжици течен сапун в един литър топла вода, напълнете бутилка със спрей със сместа и след това напръскайте растенията с нея.

Колорадски бръмбар - 6 народни рецепти, които ще ви помогнат да се отървете от него

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес