Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим за розите през октомври?

14 октомври 2024, 16:36 часа

Розите се нуждаят от специални грижи, особено когато настъпи студеният сезон. Ето какво точно включва грижата за тях през последния есенен месец - октомври 

Грижа за розите през октомври

Първото нещо, което трябва да направите през октомври, е да съберете последната реколта от рози. Това е необходимо, за да се стимулира растежа на нови издънки и пъпки през следващия сезон. Берете розите сутрин или вечер, когато още не са разцъфнали напълно.

Отрежете стъблата под ъгъл на височина 15-20 см от земята. Оставете няколко листа на храстите за фотосинтеза.

Пресаждане на рози - как се прави

Второто нещо, което трябва да направите през октомври, е да подхраните и напоите розите. Това е необходимо, за да се наситят розите с хранителни вещества и влага преди зимата. Подхранвайте розите си с органични или минерални торове, които съдържат фосфор и калий, но не и азот. Азотът насърчава растежа на листната маса, а не на цветовете. Поливайте дълбоко, но не често, за да избегнете гниене на корените.

Третото нещо, което трябва да направите през октомври, е да подрежете и покриете розите. Това е необходимо, за да се предпазят розите от замръзване, сняг, вятър и гризачи.

Подрязвайте розите на височина 30-40 см от земята, като премахвате болните, слабите и повредените клони. Покрийте розите с различни материали, като слама, дървени стърготини, смърчови клони или специални рамки.

Правилното подрязване на розите е възможно, като се вземат предвид всички фактори - оптимално време, качествени инструменти, правила за резитба на сортове. Общите препоръки са както следва:

  • подрязването се извършва над външната пъпка, така че издънките да растат от външната страна на храста;
  • разрезите се правят под ъгъл над набъбналата пъпка на височина 0,5-1 cm;
  • стъблата се скъсвят до бяла сърцевина;
  • дебелите клони се изрязват с градински трион.

Всички инструменти трябва да са заточени и стерилни. За да направите качествени разрези, имате нужда от остра ножица за подрязване и градински трион за издънки с голям диаметър. Също така се нуждаете от антисептик за обработка на инструментите преди работа. За тези цели използвайте обикновен медицински алкохол или антисептични препарати на негова основа.

Оптималното време за подрязване на розите е от началото на октомври. В зависимост от района на растеж, времето може да се измести в една или друга посока. За да направите това, трябва да следите температурата, необходима за преминаване на растенията в латентно състояние. Условията са благоприятни за забавяне на жизнените процеси са при нощната температура е от 0 до - 3 градуса, а дневна не по-висока от +5°. Подрязването се извършва при слънчево, безветрено време.

Как правилно да подготвите розите за зимата - дори градинарите с опит забравят това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес