Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим правилно за цветята у дома през зимата - какво трябва и не трябва да се прави?

18 октомври 2024, 22:27 часа

През зимата цветята се нуждаят от много по-малко вода. Но освен това с настъпването на студеното време стайните растения се нуждаят от специални грижи. Краткият светъл ден, сухият въздух и променящите се температури могат да повлияят на растежа им. Ето защо е важно да знаете правилата и характеристиките на грижите.

Правилната грижа за стайните цветя през зимата 

През зимата пресаждането е най-добре да се избягва. Растенията са в латентно състояние и могат да реагират различно на тази процедура.

Оцет и лимонов сок - как помагат в грижата за цветята

Пресаждането по жизненоважни причини, когато растението е много болно (например корените са изгнили от прекомерно поливане), е необходимо и може да се извърши през всеки сезон, тъй като не търпи отлагане.

През зимата повечето цветя са в покой. Следователно те се нуждаят от по-малко вода, отколкото през летния сезон. В същото време, тъй като метаболитните процеси също се забавят, растението става „сънливо“. Ето защо трябва постоянно да разрохквате почвата, за да осигурите достъп на кислород до корените. В противен случай то може да умре.

Има цветя, които изобщо не се нуждаят от поливане през зимата. Те включват кактуси и сукуленти. Те могат да издържат дълго време без вода, особено през зимата. През зимата намалете честотата на поливане до веднъж седмично.

Цветята, отглеждани на закрито могат да бъдат разделени на четири групи в зависимост от условията на задържане:

  • Топлолюбиви: орхидеи, ароиди, кафеено дърво и други;
  • Студолюбиви: здравец, циклама, фуксия, хортензия и др.;
  • Растящи на умерена температура: шлумбергер и други;
  • Студоустойчиви: фикус, драцена, бръшлян, алоказия и др.

Ако растението не продължи растежа и развитието си през зимата, не е необходимо да го подхранвате. Например фикуси, палми и хибискус могат да растат и цъфтят по това време. Необходимо е да се наторяват, но не повече от веднъж месечно.

Кратките дневни часове през зимата влияят негативно на развитието на цветята, така че е по-добре да ги поставите на перваза на прозореца по-близо до светлината.

Хигиенните процедури имат положителен ефект върху развитието на растенията. Малките цветя могат да се пръскат с душ, ако почвата в саксията е внимателно покрита със защитен филм. В същото време те трябва да бъдат защитени от течения и внезапни температурни промени.

Овошките и цветята, които никога не трябва да се подрязват през есента

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес