Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че е време да приберете реколтата от моркови?

03 септември 2024, 13:17 часа

Всеки градинар с опит знае, че е важно да не пропускат подходящия момент за прибиране на реколтата от моркови - това се отнася и за всички други градински култури.

Ако оставите морковите в почвата по-дълго от необходимото, те могат просто да се напукат, което ще направи невъзможно съхранението им за дълго време. Но също така не трябва да събирате реколтата твърде рано, тъй като морковите няма да имат време да придобият желаната сладост и количество хранителни вещества.

Как да разберете, че е време за прибиране на реколтата от моркови?

Градинарите с опит винаги запазват информацията от производителя на сортови семена. В този случай няма да е трудно да се изчисли най-подходящата дата за прибиране на реколтата. Производителите на сортови семена винаги посочват на опаковката колко дни след засаждане на семената се прибира реколтата.

Кога се вадят морковите и цвеклото, за да издържат по-дълго?

Но друг важен показател за оценяване зрелостта на кореноплодите е състоянието на върховете им. Ако морковите са узрели, върховете им стават сухи и жълти. Ако върховете са все още сочни и зелени, тогава е твърде рано да се прибира реколтата.

Първият месец на есента традиционно се счита за идеален за прибиране на морковите. По правило морковите узряват към края на септември.

Един от най-трудоемките етапи в производството на кореноплодни зеленчуци е беритбата. Но ако се извършва в дни, благоприятни за прибиране на моркови и цвекло, при спазване на всички правила, тогава това значително ще повлияе на качеството на кореноплодите, тяхното дългосрочно съхранение и хранителни характеристики.

Морковите са много взискателни към осветлението и влажността. Сянката има отрицателно въздействие върху добивите, така че е важно да му осигурите достатъчно светлина. Необходимо е и оптимално поливане на всички етапи на развитие. Морковите са особено чувствителни към влажността в периода от сеитбата до поникването и по време на активния растеж на кореноплода. Внезапните промени в периода на интензивно развитие могат да доведат до напукване на кореновата култура.

Морковите реагират и на концентрацията на сол и нивата на кислород в почвата. Ето защо е важно да се поддържат подходящи почвени условия за оптимален растеж. Идеалният вариант за отглеждане на моркови е сухата песъчлива глинеста почва. Изисква се равномерност на горния слой на почвата, за да не се създават пречки за развитието на кореновата система. 

Трябва да се обърне внимание и на предшествениците на морковите в сеитбооборота. Препоръчително е да изберете култури, които са лесни за прибиране, като зърнени култури, лук, ранни картофи и цвекло. Това позволява на почвата да се възстанови от предишното отглеждане на моркови. Морковите трябва да се върнат на първоначалното си място не по-рано от 5 години.

При засяване на моркови е важно да се поддържа определено разстояние между семената. Засаждането твърде близо може да повлияе негативно на покълването на семената поради токсините, отделяни от вече покълналите растения.

Изборът на правилната технология за сеитба играе важна роля, особено ако се планира механизирано прибиране на реколтата. Разстоянието между редовете не трябва да надвишава 10 cm, а между редовете - най-малко 35 cm.

Идеалният тор за морковите през август е този

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес