Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвим бегонията за зимата – стъпка по стъпка

08 октомври 2024, 11:19 часа

Кичестата бегония (Begonia x tuberhybrida) е истинска кралица на лятото. Нейните пъстри цветя ни радват от юни до първата слана. Въпреки че не е напълно устойчива на замръзване, с подходяща грижа може да украсява балкона или градината ви в продължение на много сезони. Ето как трябва да зимува тази красавица.

До кога цъфти драконовата бегония?

Колко дълго цъфти драконовата бегония зависи от времето, но обикновено цветята ѝ радват окото от началото на лятото до късна есен. Първата слана е сигнал за зимен сън. Тогава е време да помислите за безопасното съхранение.

Още: Защо опитните градинари винаги засаждат лук преди зимата?

Ако осигурите на бегонията подходящи условия за зимуване, тя ще ви зарадва с изобилен цъфтеж в продължение на много години. Многогодишна ли е драконовата бегония? Да, стига да се грижите за корените ѝ през студените месеци. В нашия климат няма да оцелее през зимата в земята, но можете да го съхранявате у дома и да го засадите отново през пролетта. По-просто е, отколкото си мислите.

Изисквания на растението

Драконовата бегония има свои собствени предпочитания, които си струва да запомните, когато планирате зимуването ѝ. На първо място, тя не понася замръзване и излишна влага. Ето защо, преди да настъпи студеното време, бегонията трябва да бъде изкопана от земята (ако я гледате в градина).

Още: Луковиците на далията ще издържат цяла зима, ако направите това

Отървете се от избледнели цветя и изсъхнали листа, почистете почвата и изсушете грудките. За допълнителна защита срещу болести можете да ги поръсите с фунгицид.

Сега е време да намерите подходящо място за бегониите за зимата. Най-добре се чувства на хладно (8-12°C), светло, но сухо и проветриво помещение, например на остъклена тераса или в мазе с прозорец. Избягвайте места с течения и резки температурни промени. Стабилните условия са ключът към успеха.

Зимуващи бегонии – стъпка по стъпка

Поставете грудките в саксия с леко влажна почва (торф или дървени стърготини) или в кутия със сух пясък или дървени стърготини. Не ги поливайте през цялата зима, за да не загният.

Редовно проверявайте състоянието им и отстранявайте загнилите или плесенясали, за да не заразят останалите. Здравите грудки трябва да са твърди и с леко набръчкана кожа.

В началото на пролетта (през март) извадете грудките от зимния им подслон, почистете ги от почвата и ги засадете в саксии с плодородна, пропусклива почва на дълбочина около 3 см, с изпъкналата страна нагоре.

Поставете саксиите на светло и топло място (приблизително 20°C), поливайте умерено и наторявайте на всеки две седмици, когато се появят първите издънки. Внимавайте да не намокрите грудките - това може да доведе до тяхното загниване.

След като вече няма опасност от замръзване, преместете растенията в градината или в по-големи външни контейнери. Изберете леко засенчено място, защитено от вятъра.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес