Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да наторите божурите точно сега?

05 септември 2024, 14:27 часа

Ако във вашата градина растат божури, точно сега е чудесно време да подготвите растенията за зимата. Един от важните етапи е торенето. Благодарение на него цветята няма да се страхуват от замръзване и лоши метеорологични условия.

Торене на божурите през есента

Една от най-добрите опции е угнил оборски тор, тъй като в прясна форма може да причини вреда. Препоръчително е да смесите една част оборски тор с пет части вода. Настоявайте течността за няколко дни. След това разредете концентрата с кофа вода и подхранете божурите. Едно цвете изисква осем чаши от този разтвор.

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Банановата кора играе важна роля в грижата за божурите. Корите на плодовете трябва да се измият и подсушат. След това го нарежете на малки парчета и ги заровете в цветна леха с божури.

Черупките от яйца също са добър вариант за торене. Съберете черупките от 20-30 яйца, залейте ги с половин кофа вода и изчакайте 72 часа. След това прецедете разтвор и го използвайте за поливане неразреден. Един божур изисква две чаши от този тор.

Обилният цъфтеж изтощава растението и затова есеннто торене не трябва да се пропуска. През пролетта и лятото енергията се изразходва за растежа на зелената маса и образуването на пъпки. Нежелатено е на растението да не се набавят допълнителни хранителни вещества преди зимата. Ако е силно изтощено (особено на бедни почви), то може просто да не оцелее при продължителни студове. 

На първо място, в края на сезона се предпочитат калиеви и фосфорни торове. Именно тези вещества укрепват и подхранват корените, укрепват имунната система и повишават устойчивостта на замръзване на растението.

Използвайте калиев сулфат (40 гр гранули на 1 храст) и суперфосфат, който ще изисква 50 гр на 1 m². Най-добре е да започнете да подхранвате божури от края на юли, като редувате минерални и органични торове.

Минералните торове се прилагат в суха и течна форма. В първия случай ефектът е по-продължителен и по-дозиран. Гранулите просто се разпръскват върху кореновата зона в съответствие с количеството, препоръчано в инструкциите. По време на процеса на поливане те постепенно се разтварят и се абсорбират от кореновата система.

При божурите по-голямата част от корените са разположени по периметъра на короната; почти няма корени директно под стъблата. Това трябва да се има предвид при разпределянето на торове.

Предимството на течния вариант е допълнителната влага на почвата по време на сухи периоди. В този случай трябва да се уверите, че таблетката или гранулите са напълно разтворени и че разтворът не попада върху стъблата и кореновата шийка на растението.

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес