Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да използвате оцет за отглеждане на краставици? С тази смес реколтата ще бъде тройна!

19 юни 2024, 10:35 часа
Реклама

Оцетът е основен продукт във всяка кухня. По-опитните градинари знаят отлично, че той се използва широко и в градината, включително при отглеждането на краставици. Старият традиционен метод за подхранване с балсам на основата на оцет може значително да подобри добивите, така че си струва да опитате сами.

Как да използвате оцет при отглеждане на краставици?

Обикновеният оцет, който повечето от нас имат в кухненския шкаф, е напълно натурален продукт, използван по много начини, не само за готвене. Намира широко приложение в дома и градината, така че си струва винаги да имате достатъчно количество. Както вече сте се сетили, той се използва успешно и при отглеждането на краставици.

Още: Пръскане на лози - С какво и кога да пръскаме гроздето

Благодарение на неговите свойства можем да подобрим качеството на почвата, да се борим с плевелите в цветната леха, да защитим растенията от някои вредители и дори да увеличим добивите. Това обаче не означава, че можем да поливаме краставиците с оцет направо от бутилката.

Поради високата концентрация на оцетна киселина, този продукт може да унищожи културите, така че трябва да го използваме внимателно и да го разреждаме по подходящ начин. Това евтино и широко достъпно лекарство може да стане най-големият съюзник на всеки от нас, ако се научим да го използваме безопасно.

Преди засаждане можем да подкиселим почвата, която има неподходяща реакция, с помощта на оцет. За да направите това, полейте лехата с разтвор на оцет и вода в съотношение 1:8. Ако по време на отглеждане в лехата се появят плевели, можете да напръскате нежеланите растения с по-концентриран разтвор (съотношение 2:1), като избягвате краставиците.

Оцетът се оказва полезен и в борбата с вредителите. Пръскане срещу листни въшки и паякообразни акари може да се приготви просто чрез разреждане на 100 мл от този продукт в 1 литър вода и смесване на разтвора с 1 чаена лъжичка веро.

Още: Кои са най-честите грешки при връзване на краставици?

Балсам за краставици на основата на оцет - рецепта и употреба

Традиционните методи за градинарство се основават на прости, естествени съставки, които са лесно достъпни и безопасни за околната среда. Един от тези методи е балсам за краставици на основата на оцет. Рецептата за него можете да намерите и в стария тефтер на баба ви. Използван в миналото, той също ще работи добре сега, защото съдържа хранителни вещества, необходими за растенията в балансирани пропорции.

Балсамът съдържа не само оцет, но и дървесна пепел, която кара краставиците да растат като плевели. Той е източник на съставки като калий, фосфор, калций и магнезий и ценни микроелементи.

Още: Как се прави винен оцет от вкиснато вино

Как да си направим балсам за краставици на базата на оцет? Ето и рецептата за традиционната смес:

Пресейте 5 чаши дървесна пепел през сито и я изсипете в лейка.

Добавете 1 чаша спиртен оцет и 5 литра хладка вода и разбъркайте.

Поливайте краставиците с така приготвения балсам през 1-2 седмици (около 1 литър за всеки храст), като трябва да навлажнявате само почвата и да избягвате листата. Подсилените по този начин растения ще растат интензивно и ще дават много повече плодове.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес