Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идеалният тор за морковите през август е този

08 август 2024, 18:29 часа

Август е много важен месец за морковите. Именно през този период градинската култура трябва да насочи всичките си усилия към растежа на кореноплода. И този процес трябва да се улеснява, а не да се спира. В случая добавянето на азот към почвата в лехата с моркови през август е сериозна грешка. Резултатът от това ще бъде възобновяване на растежа на върховете и спиране на развитието на подземната част на растението. През този период е важно да се избере тор, с чиято помощ растат не листата, а кореноплодите.

Торене на морковите през август

Азотните торове представляват сериозна опасност за растението през последната третина на лятото. Но попълването на дефицита на калий в почвата ще се отрази добре на кореноплода. През август калиевият сулфат е идеален за морковите.

Как е правилно да се поливат морковите през август?

Можете също така да добавите калиев монофосфат (съдържа и фосфор) и борофосфат (той е източник не само на калий и фосфор, но и на бор, калций и магнезий). Резултатът от използването на горните средства ще бъде подобряване на състоянието на кореноплодите. Морковите ще станат много по-големи и по-сладки.

Калият е най-важният елемент за получаване на висок добив от моркови. Калият е този, който насърчава натрупването на захари в кореноплодните зеленчуци и е отговорен за тяхната трайност. В почви, богати на калий, морковите растат плътни със здрава кожа. Това насърчава дългосрочното съхранение на кореноплодни култури. В допълнение, калият повишава устойчивостта на растенията към суша и също така укрепва защитните им функции срещу патогени.

Не забравяйте за органичните торове. Използването на хумус или компост също може да допринесе за сладостта на морковите. Органичните торове обогатяват почвата с основни хранителни вещества и микроелементи.

Също така е важно да осигурите на морковите достатъчно влага. Това насърчава образуването на захари и тяхното задържане в кореноплодните зеленчуци. Морковите трябва да имат достатъчно пространство за растеж и развитие.

Разтворете супена лъжица суперфосфат в 2 литра гореща вода. Доведете този обем до 10 литра със студена вода. Добавете 1 супена лъжица калиев сулфат. Всичко се разбърква добре. С получения разтвор полейте лехите с моркови.

Друг вариант за подхранване на моркови през август е да ги подхранвате със сложен тор, съдържащ както фосфор, така и калий, например калиев монофосфат. За 10 литра вода ще ви трябват 2 супени лъжици калиев монофосфат.

Как морковите влияят на холестерола?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес