Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за магданоза през август - ето какво трябва да направи всеки градинар

06 август 2024, 14:15 часа

Магданозът расте в градината от ранна пролет до късна есен, но през август се нуждае от специални грижи, за да запази свежестта и вкуса си. През август магданозът може да се сблъска с проблеми като изгаряне от слънцето, суша, болести и вредители. За да избегнете тези проблеми, трябва да следвате няколко правила.

Грижа за магданоза през август 

Поливайте магданоза редовно и щедро, особено в горещите дни. По-добре е да поливате сутрин или вечер, за да избегнете изгаряния на листата.

Защо се препоръчва отглеждането на магданоз във всяка градина?

Подхранвайте магданоза веднъж на две седмици със сложни минерални торове или органични инфузии. Торенето насърчава растежа и развитието на листната маса, а също така подобрява нейния имунитет.

Премахвайте плевете от лехите, за да разрохкате почвата. Това подобрява достъпа на кислород и влага до корените на растенията и също така предотвратява разпространението на вредители.

Събирайте навреме магданоз и го използвайте според нуждите си, без да го оставяте да цъфти. Цъфтежът влошава качеството на стръковете, като ги прави жилави и горчиви. Ако магданозът започне да цъфти, трябва да отрежете цветните стъбла и да ги използвате за приготвяне на бульони или тинктури.

Съберете магданоз за зимата, ако искате да се насладите на неговия аромат и полезни свойства през студения сезон. Магданозът може да бъде замразен, изсушен, маринован или осолен.

Магданозът изисква специални грижи през август, за да запази своята свежест и вкус. Поливане, торене, плевене, събиране и прибиране на реколтата - това е трябва да се направи от всеки градинар.

Отглеждане на магданоз у дома

Отглеждането на магданоз у дома изисква създаване на оптимални условия за изобилен растеж на зелена маса. Ще трябва да закупите семена, почва и контейнер за засаждане, както и да изберете правилното място. Магданозът не е придирчив към температурата на въздуха, но осветлението трябва да е силно и дневната светлина трябва да е дълга.

През зимата ще ви е необходимо допълнително осветление, но е препоръчително да използвате пълноценно естествената слънчева светлина. Ето защо е по-добре да организирате зеленчукова градина на южния перваз на прозореца.

Източните или западните первази са по-лоша опция, а северният ще изисква постоянно електрическо осветление.

В същото време пряката слънчева светлина, падаща върху нежните листа на магданоза през пролетта и лятото, може да причини увреждане (изгаряния), така че понякога ще е необходимо да засенчвате саксиите.

За да осигурите равномерен растеж на листата, струва си да обръщате саксията на различни страни към слънцето от време на време. Магданозът не се страхува от студено време, но когато проветрявате помещението, е по-добре да го предпазвате от силни течения.

6 причини да пиете чай от магданоз

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес