Грешката, заради която краставиците не растат

2154
Грешката, заради която краставиците не растат
Снимка: iStock

Често градинарите се сблъскват с един проблем - храстите на краставиците спират да растат. В този случай торенето с минерални или естествени торове може да не помогне. Агрономът Ксения Давидова обясни защо се случва това.

Грешката, заради която краставиците не растат

Проблемът се крие в едно действие, което дори опитните градинари правят - не можете да поливате краставици с топла вода, загрята в бъчви под слънцето. Факт е, че разсадът обича температури не повече от 22 градуса. Ако температурите са по-високи, тогава целият кислород напуска водата и не навлиза в почвата. Тогава растението не може да поддържа тургора на листата, изпада в стрес и не расте.

Торене на краставиците за бърз растеж - това е най-добрият тор

Как да увеличите реколтата си от краставици

Едно здраво растение ще даде 10 големи или 15 малки плода по време на периода на прибиране на реколтата (около три седмици). Тези оптимистични средни стойности се основават на професионално отглеждане, при което производителите използват пълна система за защита на културите и често прилагат течен тор върху листата през целия сезон.

Какво можете да направите, за да увеличите максимално производителността на вашите краставици?

Вертикалното разположение осигурява по-добра фотосинтеза и предотвратяване на заболявания. И е много по-лесно да видите вредители по листата, когато растенията са засадени така. 

Ако първите два или три цвята, които се появят на младо растение, започнат да се оформят в плодове, растежът на растението ще се забави. Предполага се, че е свършило работата си, осигурявайки семена за следващото поколение. Но ако първите женски цветове изсъхнат естествено или се откъснат, растението ще произведе повече цветове и плодове. Затова винаги отщипвайте първите няколко пъпки в интерес на производителността.

За да отглеждате краставици, трябва да обърнете внимание на сеитбообращението. Изчерпването на почвата значително влияе върху добивите. Засаждайте краставици на едно и също място не повече от всеки 5 години. В противен случай няма какво да се оплаквате от лоши семена или суша или слана. Ако все още се чудите къде да засадите краставици, експертите съветват да изберете мястото, където сте отглеждали домати, грах или ранни картофи.

Добри спътници за краставицата са настурция, маруля, репички, домати, копър, вратига, невен, риган и боб. Многогодишни билки могат да се засаждат като постоянна граница за привличане на опрашващи насекоми към краставици на открито: естрагон, черен оман и бял равнец.

Пъпешите и тиквите са роднини на краставиците, така че не трябва да се засаждат една преди или след друга.

Поливайте обилно около веднъж или два пъти седмично - по-често, ако почвата е песъчлива. Почвата винаги трябва да е леко влажна.

Краставиците обичат pH на почвата между 5,5 и 7. Колкото по-високо е pH, толкова растенията са по-малко податливи на гъбични заболявания. Ако почвата ви не отговаря на стандартите, потърсете органични продукти за увеличаване или намаляване на pH стойността.

Краставиците са податливи на прекомерен растеж на плевели, което причинява струпване и намалява притока на въздух към листата, както и приютява вредители.

Мулчирането, при условие че почвата е добре затоплена, ще помогне за потискане на плевелите. Друг метод е да свържете редове от краставици с редове от придружаващи култури. В този случай са подходящи грах, репички и маруля.

Използвайте противогъбични разтвори, за да предотвратите заболяване. Настурции, чесън, риган и лайка се считат за естествени фунгициди и ще бъдат от полза за краставиците, когато са засадени наблизо.

И накрая, събирайте реколтата редовно, за да сте сигурни, че растенията дават плодове на пикови нива. 

Най-добрият тор за краставиците в края на юни е този

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Хоста - на слънце или на сянка е най-добре да я засадите

Топ 4 на най-добрите бабини торове за богата реколта от краставици

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Трябват ви 200 гр от това за богата реколта от краставици

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com