Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градината през октомври: Кои цветя цъфтят в момента и кои трябва да бъдат засадени!

17 октомври 2024, 13:54 часа

Време е за засаждане на лалета, зюмбюли и нарциси

Началото на есента е подходящото време да помислите за външния вид на терасата или градината през следващата пролет, защото точно сега трябва да се подготвите за засаждане на луковици.

Вижте още: Октомври е идеалното време за засаждане на лалета

Можете да засадите лалета , зюмбюли , нарциси и други техни роднини в отделни саксии или заедно с други многогодишни растения като есенни анемонии, мразоустойчиви билки и декоративни треви.

И докато луковичните цветя тепърва ще започват своя цикъл, много цветари в момента пеят своята "лебедова песен" и обагрят есенната тераса с най-топлите нюанси като циклама, хризантеми, ерика, скимия...

Весела компания от ерика, циклама , декоративно зеле, мускатла са любимите видове на всички, които правят терасата неустоима в края на лятото. Въпреки че обича слънчево място и влажна почва, декоративното зеле няма да ви подведе дори когато застудее, защото е едно от най-издръжливите градински растения.

Използвайте ценните лъчи на коледното слънце , за да покажете свещи под формата на цветен екран!

Едно от най-красивите едногодишни цветя е вербената , чиито цветове могат да бъдат бели, червени, сини и розови. Увивните сортове върбинка ще разкрасят есенната тераса с водопадите си.

Интересна аранжировка на балкона ще получите, ако съчетаете цветни цветя в плетени или тенекиени саксии .

С луксозния цвят на цветовете японската скимия ще внесе източна нотка на вашия балкон - вечнозеленото храстовидно растение е украсено с червени или бели плодове.

Правилно отглеждане на циклама

Цикламата се засажда в смесен компост с добавяне на корени. Изисква рохкав компост, който не задържа твърде много влага. Цикламата не понася много вода.

По време на цъфтежа цикламата трябва да се полива обилно, но не трябва да я оставяте да "плува" във вода. Не трябва да допускате почвата около цикламата да изсъхне. Никога не наливайте вода отгоре на клубените и не позволявайте водата да остава между листата на цикламата или върху пъпките. Най-добре е водата да се излива далече от цикламата или в тава под саксията.

Тъй като цикламите обичат влажния въздух, от време на време използвайте пръскачка, за да освежите въздуха с вода. По време на цъфтежа растението изисква температура от 13 до 16 градуса по Целзий, а при зимен сън температурата може да варира от 10 до 18 градуса по Целзий.

Когато пресаждате цикламата, опитайте се да подмените напълно почвата около нея. Нека компостът се състои от 1 част листа, 1 част пръст, 1 част хумус, 1 част пясък.

Саксията, в която се намира цикламата, трябва да е с диаметър от 12 до 14 сантиметра.

Вижте още: Опитните градинари спасяват така невена през есента

Ако попаднете на грудка от циклама, внимавайте за нейното тегло. Ако около нея има изсъхнали или загнили листа, отстранете ги внимателно с ръце, никога с ножица.

По време на цъфтежа трябва да подхранвате цикламата с изкуствен тор веднъж на две седмици.

Ако цикламата се разболее и започне да гние, знайте, че или високата температура, или прекомерното поливане я притеснява.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес