Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенно засаждане на рози - тайната на опитните градинари

15 октомври 2024, 13:13 часа

Есента е подходящо време за засаждане на рози. Градинарите с опит казват, че ако засадите храсти през есента, тогава през пролетта те ще бъдат готови за пролетен цъфтеж.

Засаждане на рози през есента - какви са тайните на опитните градинари 

Студеният сезон е идеален за засаждане на това красиво цвете, защото стимулира развитието на кореновата система преди пролетния растеж. Растенията с гол корен могат да бъдат презасадени, след като изпаднат в латентно състояние и листата им паднат. 

В състояние на хибернация розата е устойчива на замръзване, така че студовете не могат да й навредят. Счита се, че най-доброто време за засаждане е от средата на септември до средата на ноември.

Как да се грижим за розите през октомври?

Не трябва да наторявате растението през есента, тъй като торовете само ще го отслабят, а розовите храсти трябва да са силни, за да оцелеят през зимата. Това, което трябва да направите, е да нанесете дебел слой мулч върху корените на засадената роза, за да предпазите почвата от замръзване. Това ще позволи на розите да се вкоренят.

През есента може да пресадите само онези рози, които са в латентно състояние (без листа). Активните храсти през периода на растеж, които се отглеждат в разсадник, не са подходящи за засаждане през есента.

Предимствата на есенното засаждане са, че почвата през този период е рохкава и не е замръзнала или подгизнала. Все още е доста топло след лятото, така че топлината насърчава по-добрия растеж на корените и бързото възстановяване през пролетта.

Корените имат време да се вкоренят преди зимата, така че цъфтежът настъпва много по-бързо през лятото от храсти, засадени през есента. За засаждане изберете място с добър дренаж, далеч от корените на дърветата и където слънцето ще грее 5 часа на ден. Почвата трябва да се култивира и в дупката да се добави сух кравешки тор и суперфосфат. Трябва да престои малко преди засаждане.

Остава цял месец, в който може да засадите рози през есента - до средата на ноември времето е благоприятно за извършване на тази процедура.

Розите не се страхуват от първите слани до -7 градуса. Експертите дори съветват умишлено да се изчака тази температура, без да се покриват храстите. Това допринася за правилното въвеждане на цветя в латентно състояние, закапяване на стъблата и кореновата система.

Опитните производители на цветя предупреждават, че основното условие за успешното зимуване на розовите храсти е сухият подслон. Не засаждайте рози с мокра почва, влажна зеленина или покривен материал. Както самите храсти, така и всички средства за подслон трябва да са сухи. Това предпазва розите от разпространението на вредители, гниене и мухъл.

Пресаждане на рози - как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес