Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти споделят ценни съвети за правилно поливане на петуниите през горещите летни дни

20 юни 2024, 05:55 часа

Макар че традиционно се използват като едногодишни растения за лехи, петуниите са привлекателен избор и за саксии и висящи кошници. Техният ярък цвят, огромен цъфтеж и лесна грижа радват производителите през целия летен сезон.

Реклама

Както повечето растения обаче, петуниите се нуждаят от рутинни грижи, за да изглеждат по най-добрия начин. Постоянното поливане и грижата за влажността на почвата са от съществено значение. Но дали петуниите се нуждаят от много вода?

Още: Хортензията не цъфти: Ето какво да направите, за да възвърнете цветовете

Колко вода е необходима на петуниите?

Изискванията за поливане на петуниите зависят от няколко фактора. Макар че растенията са в състояние да издържат на кратки периоди без дъжд, често е необходимо допълнително напояване, за да се поддържа цялостното здраве на листата им и производството на цветни пъпки. Почвата трябва да остава постоянно влажна, като между отделните поливания изсъхва съвсем слабо. Особено сухите или топли условия на отглеждане често водят до необходимост от по-често напояване.

Колко често трябва да поливаме петуниите?

Честотата на поливане на петуниите зависи от начина им на растеж.

КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОЛИВАТЕ ПЕТУНИИТЕ В САКСИИ

Когато става въпрос за поливане на петунии, тези в саксии и контейнери изискват много по-често поливане. Въпреки че седмичното поливане на петуниите в саксии може да е достатъчно, когато растенията са малки, по-развитите саксии вероятно ще изискват поливане на всеки няколко дни. При по-топъл климат може да се наложи ежедневно поливане, за да се предотврати внезапното увяхване на растенията.

КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОЛИВАМЕ ПЕТУНИИТЕ В ГРАДИНАТА

Отглежданите в градината петунии обикновено се нуждаят от по-рядко поливане, отколкото тези, отглеждани в саксии. Все пак нуждата от допълнителна вода варира в зависимост от времето и способността на почвата да задържа влага. За растенията петуния е полезно ежеседмичното намокряне, при условие че градинските лехи се отводняват добре и не се преовлажняват.

Кога да поливаме петуниите?

Въпреки че растенията могат да се поливат по всяко време, опитните производители най-често ги поливат рано сутрин или късно вечер. Поливането преди затоплянето през деня ще помогне да се гарантира, че лехите и саксиите с петунии са добре хидратирани и са в състояние да издържат на потенциални стресови фактори, свързани с времето. Макар че поливането вечер може да помогне за усвояването на водата през нощта, най-добре е да се предвиди достатъчно време за пълното изсъхване на листата и листната маса на растенията преди залез слънце.

Как да поливаме петуниите?

Най-добре е растенията петуния да се поливат дълбоко, така че цялата коренова зона да е добре напоена. За да постигнете това, поливането трябва да става бавно. Капковите или напоителните маркучи са идеални, тъй като те могат ефикасно и ефективно да доставят водата там, където е необходима. Петуниите могат да се поливат и с бидони или пръскачки, но градинарите трябва да избягват мокренето или пръскането на почва върху листата на растението. Използването на подходящи техники за поливане помага да се предотврати развитието на болести и тяхното разпространение.

Още: Има ли как да закрепите счупените стъбла на растенията в градината

Признаци на преполиване на петуниите

Въпреки че петуниите предпочитат почвата да остава постоянно влажна през целия сезон, преполиването на растенията може да навреди на здравето им. Внезапното пожълтяване на листата на петуниите е сред първите признаци, че почвата е пренаситена. Скоро листата на петунията ще започнат да увяхват и дори може да паднат от растението. Ако проблемът продължи, има вероятност от загниване на кореновата система и венеца, което може да доведе до пълна загуба на растенията.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес