Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветята, които може да засадите под дърветата в градината

08 юни 2024, 10:54 часа
Реклама

Градинарите, които не разполагат с голяма площ в градината, често засаждат цветя под дърветата. Но не всички цветя могат да бъдат засадени на сянка. Има редица характеристики, с които градинарят трябва да се съобрази в случая. 

Цветята, които могат да се засадят на сянка в градината 

Цветята, които оцеляват в близост до дърветата, трябва да са:

  • устойчиви на липса на светлина и влага;
  • устойчиви на замръзване;
  • неизискващи към състава на почвата.

Такива характеристики имат минзухарите, момините сълзи, чемериките, лалетата, мускарите и нарцисите. Ако дървото има разпръсната и гъста корона, тогава е по-добре да засадите хоста, папрат, бергения и зеленика.

Цветята, които цъфтят най-дълго - всеки трябва да ги има в градината си

Незабравката е едно от най-атрактивните пролетни растения, което вирее в сянката на високите дървета. Неговите малки небесносини цветя, цъфтящи през май, перфектно оживяват градината. След края на цъфтежа привлекателните зелени листа на това растение постепенно изсъхват, а през втората половина на август израстват нови и украсяват цветната градина до падането на първата слана.

Понякога под дърветата се образува ажурна полусянка. В този случай можете да засадите петуния, виола, невен и настурция.

Можете да засадите и иглика до хоста - тези растения изглеждат страхотно дори в гъста сянка, а липсата на слънчева светлина изобщо не влияе на цъфтежа им. Ярките им цветове значително подобряват вида на градината.

Многогодишните теменужки растат добре на сянка, чиито малки ярки венчелистчета ще украсят чудесно всеки ъгъл в градината ви. В същото време виолетките обичат не само сянката, но и влагата, така че не забравяйте да поливате малките растения и да премахвате вехнещите съцветия, стимулирайки появата на нови цветя.

Ако сянката не е твърде гъста и слънцето все пак може да достигне до почвата под дървото, засадете флокс там - те растат добре при такива условия и цъфтят ярко през втората половина на лятото, изпълвайки въздуха с невероятен аромат. Това цвете се полива умерено, наторява се с органични торове, а през есента просто се отрязват в корена.

Можете също да засадите кокичета на сянка - те също понасят добре такива условия и първи ще ви зарадват с цъфтежа. Грижата за тях не е никак трудна и те няма да ви създадат никакви проблеми, особено ако не забравяте, че обичат органичните торове.

Ягодите също растат добре на сянка и засаждането им на сенчесто място може напълно да изтласка плевелите.

Цветята, които трябва да засадите след Великден

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес