Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветето, което трябва да засадите до ягодите и картофите

23 юни 2024, 10:09 часа

Много градинари вероятно са чували, че невенът трябва да се засажда в големи количества в градината. Това цвете иа благоприятен ефект върху много градински насаждения. Особено полезно е съседството му с картофи, ягоди и касис.

Реклама

До какви растения е най-добре да засадите невен?

Всеки градинар иска да прибере възможно по-богата реколта от своите картофи и грудките да са достатъчни за консумация през цялатата зима. В случаая за богата реколта има един сериозен конкурент - това е колорадският бръмбар. Но наличието на невен в градината ще бъде отлична защита срещу вредителя.

Това красиво цвете не обича честото поливане - всеки трябва да го има в градината си

Засаден в лехите между ягодите, невенът защитава плодовете от различни вредители. Тези растения не влизат в конкуренция за влага и хранителни вещества.

Ако искате касисът да бъде защитен от вредители, тогава трябва да засадите цветна леха с невен до храста. Цветето също така ще помогне за защита на цариградско грозде от насекоми.

Правила за грижа за невена

Невенът не е взискателен към светлината - той расте добре в частична сянка, но само на добре осветени места цветята ще придобият най-декоративен вид. По време на периода на растеж почвата трябва да бъде умерено навлажнена - от застояла влага растенията са склонни към гниене и болести. В горещите дни е по-добре да се полива вечер.

Тези цветя не изискват торене, но за по-бърз и по-буен цъфтеж можете да прилагате сложни торове, когато височината на храстите достигне 10 см, както и когато се появят първите пъпки.

Невенът обича рохкава почва, така че е необходимо редовно да плевите, докато разрохквате почвата. По време на цъфтежа трябва да наблюдавате декоративността на храста - избледнелите цветя се отстраняват и при необходимост се извършва подрязване. Невенът е едногодишно цвете, така че след като изсъхне, се изважда от почвата заедно с корените.

Една от характеристиките на невена е, че произвежда остра миризма, която отблъсква насекомите. Ето защо се използва не само като декоративни цветя, но и като биологично средство за защита на зеленчуковите култури от нашествие на вредители. Веществата, отделяни от растението, могат напълно да унищожат нематодите - този бич на градинарите може да доведе до пълно унищожаване на реколтата. 

Външната привлекателност на невена зависи от качеството на грижите з него. При рядко поливане върху растенията се появяват акари, а при излишна влага се появяват гниене и гъбички. Охлювите рядко атакуват невен, но ако бъдат забелязани, по-добре е да ги отстраните механично, без да използвате пестициди.

На растенията може да се появи сиво гниене, чиито основни признаци са тъмнокафяви петна. Основните причини за появата му са: висока влажност, ниски температури и липса на светлина. За да се предпазят здравите цветя, заразените невенчета трябва да бъдат унищожени.

Цветето, което всеки трябва да има в градината си - благодарение на него реколтата на всичко ще е по-богата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес