Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борбата с колорадския бръмбар вече няма да е "безмилостно жестока" – ето как да ги победите

29 септември 2023, 17:44 часа
Реклама

Бръмбарът от семейство „Листоядни“, получил името си колорадски, след като опустошил в щата Колорадо картофените насаждения през 1859 година, всъщност произхожда от по-скоро от Мексико, а не от Колорадо. Той продължава да е проблем за селскостопанските производители, нанасяйки сериозни щети на реколтата, десетилетия по-късно. Освен картофите, за които е масово известно, че са жертви на хранителните навици на колорадския бръмбар, доматите, патладжаните и други култури от семейство „Картофови“ също страдат от набезите му. Особено когато липсват любимите му картофи наблизо.

Борбата с колорадския бръмбар

Трудна е борбата с колорадския бръмбар, тъй като бързото размножаване, наличието на 2-3 поколения годишно, огромният брой яйца, които женските снасят – от 400 до 2400 – превръщат колорадския бръмбар в истинско бедствие. Този популярен и опасен вредител по картофите прелита спокойно на големи разстояния в търсене на храна – картофите ви. Не е изключено да унищожи изцяло реколтата, като това го прави един от най-опасните селскостопански вредители, с които се води целенасочена борба.

Как да се справите с колорадския бръмбар през есента, за да имате успешна реколта?

Добрата новина е, че лесно може да бъде унищожен, тъй като е чувствителен към различни препарати, използвани за защита на растенията в селското стопанство. Безпокойство буди фактът, че с времето през годините колорадският бръмбар става резистентен и устойчив на използваните препарати, което налага създаването на все по-нови за борба с нашественика. Университета в Минесота сочи, че колорадският бръмбар е устойчив на почти всички синтетични пестициди и е чувствителен към азадирахтин или спиносад, които успешно могат да се прилагат в борбата с колорадския бръмбар

Ценни съвети от специалистите и опитните градинари също могат да ви помогнат да се справи резултатно и ефективно с колорадския бръмбар в градината ви, дори без да използвате препарати.

Как да се справите – ценни съвети за борбата с колорадския бръмбар

Любопитен и малко известен факт е, че началото на борбата на човечеството с колорадския бръмбар е започната като масова кампания в страните от Варшавския договор по време на Студената война. Тогава са се прокрадвали конспиративни теории, че насекомото е пускано с парашути и балони от САЩ с намерението да доведе до глад и да причини икономическа криза в следните страни – Източна Германия, Полша и комунистическа Чехословакия.

Колорадски бръмбар: Как да се справим с опасния вредител в градината?

  • Освен на препаратите, които унищожават колорадския бръмбар, добре е да заложите в тежката борба с него и на агротехнически мероприятия – дълбоката обработка на почвата, четиригодишното сеитбообръщение с пространствена изолация.
  • Като ефективно средство за борбата с колорадския бръмбар се посочва и ръчното събиране на появилите се на повърхността презимували индивиди с последващото им унищожаване. Ръчното събиране е ефективно в малки градини, но е трудно за прилагане в големи засадени пространства, тъй като изисква много време и хора, които да събират бръмбарите. Голяма грешка при ръчното събиране и унищожаване на бръмбарите е да се пропуснат листата на растенията с яйца върху тях. Опитните градинари съветват да се отстранят щателно жълтеникаво-оранжевите яйца от долната страна на листата, за да не се излюпят нови бръмбари. И защото дори да почистите цялата градина, винаги могат да долетят други от близо или далеч, важно е да не се забравя, че борбата не е приключила изцяло, спечелена е само битката, поради което наблюдението и проверката за бръмбари трябва да е честа и системна.
  • Важен за успеха в борбата с колорадския бръмбар е и изборът на време за третиране. Първото третиране с препарати се препоръчва едва когато всички ларви от първа възраст са се излюпили и всички възрастни са излезли от почвата на повърхността.

Само заедно и в съвкупност тези съвети могат да ви извоюват трайна победа над страшилището за семейство картофови – колрадския бръмбар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес