Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неочаквани съвета за перфектно узрели домати

26 август 2024, 08:30 часа

Да знаете кога точно да берете доматите е от съществено значение, за да съберете най-ароматната реколта.

След месеци на поливане, плевене и забиване на колове в доматените растения дългоочакваните плодове най-накрая започват да се оцветяват в червено, жълто, оранжево или дори лилаво, в зависимост от сорта. Това е и моментът, в който се развива пълният вкус на доматите.

Още: Как да запазим семена от домати: 8 прости стъпки

Събирането на доматите в точното време ви гарантира, че ще получите всички домашно отгледани домати, за които сте работили толкова усилено. Подберете правилния момент с помощта на тези шест съвета.

1. Разберете правилния цвят за сорта

Цветът е показател за зрялост и вкус, но е важен и нюансът. Проучете зрелия цвят на доматите, които отглеждате. Бързо търсене в интернет за сорта може да ви насочи в правилната посока по отношение на цвета.

2. Опитайте

Ако се съмнявате в зрелостта на даден домат и се колебаете дали да съберете няколко потенциално зрели плода, можете да направите дегустация. Докато в прогнозата не се предвиждат разрушителни ветрове и значителни дъждове, доматите могат да изчакат на растението ден-два без проблеми.

3. Направете тест за усет

Твърдостта на месестата част на доматите варира в зависимост от сорта. Някои наследствени сортове са доста меки, когато са напълно узрели, докато съвременните хибриди са по-твърди.

4. Размерът е от значение

По-малките домати обикновено узряват от няколко дни до три седмици преди големите домати. Кога да приберете доматите зависи от размера на отглеждания вид. Поради тази причина следете внимателно всички растения за тяхната зрялост.

5. Степен на оцветяване

Доматите развиват цвета си от долната част на плода към дръжката. Както беше споменато по-горе, това оцветяване е показател за зрялост и за това кога да се събират доматите. За разлика от много други плодове и зеленчуци, доматите могат да завършат зреенето си, след като бъдат прибрани.

Когато доматите са напълно узрели, те ще имат „нарушение на цвета“, когато започват да променят цвета си, което показва, че са узрели. Прекъсването на цвета е резултат от отделянето на етиленов газ от доматите. Ако имате зелени домати, които в крайна сметка ще станат червени, когато узреят, те първо ще се оцветят в блед руж, преди да се задълбочат до червено. Лилавите сортове ще станат червени и ще имат зелени ивици, преди да потъмнеят, а зелените домати ще преминат от бледозелено към маслиново, преди да достигнат зрелия си, наситенозелен оттенък.

6. Следете прогнозата

Един проливен дъжд, особено след сух период, в дните преди прибирането на доматите може да повреди плодовете. Ако прогнозата е за дъжд, приберете всички почти узрели домати - плодовете, които са напълно оцветени на две трети от площта си.

Още: Това са най-добрите средства за защита на гроздето от оси и птици

Познаването на цвета, размера и други признаци на зрялост за видовете домати, които отглеждате, е от ключово значение за брането на плодовете в подходящия момент. И разбира се, колкото повече събирате, толкова по-добре ще разберете кога точно да приберете доматите в пика на техния вкус.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес