Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 важни неща, които всеки градинар трябва да направи с розите през есента

26 септември 2024, 19:54 часа

Есенните грижи за розите в градината включват пет процедури. Те не могат да бъдат определени като трудни, но всички те са задължителни. Това е най-лесният начин да подобрите здравето на храста и да активирате растежа му през следващата пролет. Те включват резитба, лечение на заболявания, торене, поливане, мулчиране.

5 важни процедури за розите през есента

Най-важната от тези процедури е резитбата. Санитарното и формиращо подрязване през есента ще подобри здравето на храста и ще служи като активатор на растежа през новия сезон. За да запазите силата на растението, е необходимо да отрежете цветовете, в противен случай семената ще започнат да узряват.

След подрязване можете да започнете превантивно лечение. При влажно и хладно време розите могат да страдат от петна, гниене и други заболявания. Опитните градинари използват варова сяра, специални препарати или фунгициди за лечение на заболявания.

По това време на годината ще бъде най-лесно да се прилагат сложни торове. Но както повечето многогодишни растения, розите се нуждаят от калий и фосфор през есента.

Пресаждане на рози - кога е най-добре да се прави

Следващата точка е поливането. Подготовката на растенията за зимата не може да се нарече пълна без поливане. Важно е да се вземе предвид възрастта на растенията и метеорологичните условия.

След поливане мулчирайте почвата. Мулчът ще предотврати изпаряването на влагата и покълването на плевелите, а през зимата ще предпази корените от замръзване.

Що се отнася до подслона, дейностите, свързани с него, започват само с настъпването на стабилни студове. Ако покриете храста при температури над нулата, не е изключено овлажняване и развитие на болести.

Основните предимства на мулчирането на розите са следните:

  • поддържане на естествената аерация на почвата (поради стабилен обмен на въздух се предотвратява образуването на така наречената почвена кора, почвата „диша“ свободно, метаболитните процеси протичат безпрепятствено);
  • забавяне на растежа на плевелите (в зоната на храстите броят на плевелите, които пречат на нормалния растеж и развитие на розата, след създаване на покриващ слой, е значително намален);
  • насищане на почвата с хранителни вещества (органичните материали доставят полезни микроелементи на кореновата система);
  • поддържане на необходимите температурни условия (постигнати по време на процеса на гниене на мулч);
  • защита срещу изсушаване.

Без мулчиране розата бързо ще изсъхне от топлината или ще замръзне от студа.

Като мулч се използват както органични, така и неорганични материали. Първата група включва:

  • торф - не натрупва влага, благодарение на което растението получава оптимално ниво на кислород, но се разлага доста бързо, така че изисква постоянно добавяне на нови порции (по-добре е да използвате торф от низини, който не повишава нивото на киселинност);
  • дървени стърготини - имат ниска топлопроводимост, поради което често се полагат в края на есента, за да предпазят розите от зимния студ.

За мулчиране може да се използват още борови иглички, слама, дървесна кора.

Как да удължите цъфтежа на розите - трикове на опитните градинари

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес