Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 закона за отглеждането на хортензията, за да цъфти до късни слани

23 септември 2024, 06:00 часа

Големите цветни глави на хортензиите безпроблемно привличат вниманието, където и да са засадени. Като фокусна точка в градината, във ваза и в сватбени букети, хортензиите са любимо цвете на мнозина. Освен това те са доста лесни за отглеждане. За да получите най-много цветя от вашите хортензии, всичко, което трябва да направите, е да се уверите, че растението получава правилното количество вода и тор.

Вижте още: Подрежете домати сега, ако искате богата реколта до късна есен

Познаването на вида хортензии, които отглеждате, е от ключово значение. Въпреки че има около седемдесет от тях, тези три вида хортензии най-често се отглеждат в градините: катерене, гладка и едролистна. В допълнение към разкошните цветя, хортензиите придават своята декоративна стойност и от интересните си листа и форма на растеж. Големите цветя могат да бъдат широки и плоски, куполовидни или напълно кръгли и метличести, в нюанси на червено, синьо, розово или бяло.

Най-често се засаждат покрай стените на къщи и тераси, самостоятелно или на малки групи върху добре поддържана морава. Най-добре виреят на по-тежки и влажни почви, на слънчеви или полусенчести места. Грижата включва редовно поливане и торене с комплексен тор всяка година през пролетта. Подрязва се през пролетта, а след това се размножава чрез стъблени резници.

През цялото лято и есен хортензията произвежда буйни, красиви цветя във вашата градина или дом. Не е взискателна - просто има нужда от много светлина и вода. Ще се справя по-добре на полусенчести места, отколкото на пряко слънце. През летните месеци няма да й навреди дори и да я поливате два пъти на ден – късно вечер и рано сутрин. Най-добрата вода за хортензия е дъждовна вода или вода, която е престояла.

Когато настъпят по-студените дни, това растение трябва да се третира като роза. Хортензиите понасят добре зимата и цветята им ще издържат на температури от -10 градуса. Подобно на розата и хортензията, това е храстовидно дървесно растение, което се предпазва от зимата, като се покрива с листа вътре в храста. Преди това храстът се почиства от сухи, изсъхнали клони и се отрязват сухи цветове, като около храста може да се постави телена мрежа, която да държи клоните в компактен храст.

Вижте още: Фатална грешка, която правите със стайните си растения през есента

Големи, плътни гроздове цветя цъфтят през целия сезон, дори през зимата. Повечето видове понасят слънцето, особено ако не е силно обедно. Цветовете променят цвета си в зависимост от възрастта си: преминават от кремаво бяло до розово и стават ръждивокафяви в края на есента и през зимата. Цветът им не зависи от pH стойността на почвата.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес