Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 неща, които трябва да направите с картофите преди да ги засадите

22 март 2024, 06:36 часа

Картофите са популярен и обичан зеленчук, който е в основата за приготвяне на голямо разнообразие от вкусни ястия. Ето защо много градинари предпочитат сами да отглеждат кореноплодни зеленчуци. Но за да е богата реколтата, е важно правилно да подготвите клубените за засаждане.

Подготовка на картофите за засаждане

Посадъчният материал трябва да се подготви предварително. Необходимо е да започнете да покълвате клубените месец и половина предварително. Това може да стане при стайна температура и при дифузна светлина.

Засаждане на картофи - кога е най-добре да го направите през 2024

Приемливо е процедурата да се извърши с найлонов плик с дупки. Преди сеитба трябва да прегледате грудките. Те трябва да са чисти и здрави.

Освен това е препоръчително твърде големите грудки да се режат преди засаждане, така че всяка половина да има непокътнати очи, които да поникнат.

Времето за засаждане оказва значително влияние върху добива и качеството на клубените. Картофите трябва да се засаждат възможно най-рано, което ограничава разпространението на заболявния. По този начин при ранно засаждане те достигат възрастова устойчивост по-рано, преди полета на носителите на листни въшки, и по този начин страдат по-малко от заболявания. Въпреки това, когато се определя датата на засаждане, трябва да се вземат предвид метеорологичните условия, състоянието на почвата и нейната температура, затоплянето, както и физиологичното състояние на клубените. Те трябва да се засаждат, когато температурата на почвата на дълбочина 10-12 cm достигне 7-8 °C . Това обикновено се случва, когато средната дневна температура на въздуха е над 8 °C . Корените се образуват при температури от 7 °C и повече. При по-ниски температури засадените клубени не покълват дълго време.

Температурата на почвата през пролетта обикновено не е ограничаващ фактор за засаждане на картофи, но влажността на почвата е. Засаждането при достатъчна температура, но в твърде влажна почва може да доведе до увреждане на клубените и бактериални заболявания. Когато влажността на почвата е повече от 75% от общия капацитет на влага, картофите не могат да бъдат засадени.

Засаждането трябва да се извърши бързо. Всеки сорт трябва да бъде засаден в едно поле за възможно най-кратко време (не повече от 5-7 дни), в противен случай третирането на растенията с пестициди може да бъде по-малко ефективно , тъй като времето на тяхното прилагане е свързано с определени фази на развитие на растенията.

Засаждане на картофи през март - ето какво трябва да знае всеки градинар

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес