Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 градински мита, които убиват растенията

17 октомври 2024, 14:10 часа

Не всички съвети, които четете в интернет или получавате от съседите си, са добри.

1. Помазване на мястото на дървото, където сте отрязали клона

Боядисването на мястото, където сте отрязали дървото с катран или боя за подрязване, може да създаде впечатлението, че дървото е добре обгрижвано, но това може да го повреди. Идеята на повечето градинари е, че този метод ще предотврати гниене и други заболявания. Нови изследвания обаче разкриват, че подобни "обвивки на дървета" могат да бъдат вредни в повечето случаи.

Вижте още: Градината през октомври: Кои цветя цъфтят в момента и кои трябва да бъдат засадени!

Вярно е, че дървото ще се предпази и че боядисването на мястото, където се намира клонът, може само да попречи на дървото да се самоизлекува.

Единственото нещо, което можете да направите, за да помогнете на вашето сливово или черешово дърво, е да направите разреза с остро острие, за да направите рязането чисто и бързо. Направете резитбата през втората половина на зимата, когато има най-малък шанс дървото да се зарази.

2. Органичните пестициди са безопасни

Грешка е да се мисли, че органичните пестициди са безопасни за хората и растенията. Някои от най-токсичните пестициди идват от растения и животни. Примери за това са змийска отрова, рицин, получен от рицин, и ботулинов токсин, произведен от бактерии.

Органичните пестициди трябва да бъдат внимателно подбрани и дозирани още по-внимателно, точно както химическите пестициди.

3. Глина може да се смени с пясък

Глина задържа вода; водата се просмуква през пясъка. Така че, когато ви кажат да добавите пясък към глинеста почва, това звучи логично, но не е добро решение. А именно, ако добавите пясък към глинеста почва, ще получите по-уплътнена почва, която се противопоставя на култивирането и дренажа.

Ако искате да обработвате глинеста почва, най-добре е да добавите компост от листа към нея.

4. Никога не поливайте градината през деня

Дори добре информиран градинар не би могъл да устои на този мит. Легендата разказва, че ако полеете градината си по обед, на слънце, тя ще увехне, сякаш сте я залели с киселина. Това разбира се не е вярно. Същото ще се случи ли след летните дъждове? Ако по листата на вашите растения се появят бели петна след поливане на слънце, това означава, че водата има много сол в нея и по друг начин е вредна за вашите растения.

5. Младите дървета се засаждат дълбоко, за да бъдат стабилни

Градинарите спазват стриктно правилата, така че копаят дупки, два пъти по-големи от кореновата част на дървото и засаждат фиданки. Но въпросът е, че дълбоките дупки няма да им създадат стабилност, а широките.

Дупките, в които засаждате фиданката на дръвчето, трябва да са два пъти по-широки от диаметъра на кореновата част, а не по-дълбоки.

6. Когато засаждате фиданката, сложете компост и тор в дупката

В никакъв случай не правете това, защото растението ще ограничи корените си до рохкава почва, богата на минерали. Няма да се разпространи по-нататък и растението ще изостане в развитието си. По същия начин, ако нанесете твърде много тор, корените могат да изгорят.

Когато засадите фиданката, напълнете дупката с изкопана почва и оставете растението да пусне корените си в търсене на храна. Можете да добавите компост и тор по-късно, но не близо до фиданката.

Вижте още: Октомври е идеалното време за засаждане на лалета

7. Издръжливите на суша растения не трябва да се поливат

Това е грешно! Градински чай , лавандула , розмарин и други подобни растения могат да издържат на суша, но дори в сухи райони понякога вали. Затова ги поливайте на воля, защото без вода няма да им е приятно. Ако искате тези растения да се развиват правилно, не се колебайте да ги поливате редовно.

8. Засадете по едно дърво от всяко овошка в градината

Този мит се основава на факта, че някои овощни дървета се нуждаят от кръстосано опрашване, за да дадат плод. Например, някои ябълки, сливи, круши и череши се нуждаят от прашец от други дървета, за да бъдат оплодени. Медоносните пчели са основните опрашители на плодове, това означава, че имате нужда от повече от една ябълка или череша във вашата градина или в съседните градини, за да могат пчелите да донесат прашеца.

9. Наторете растението, за да расте

Често забравяме, че растенията могат сами да произвеждат храната си и всичко, от което се нуждаят, е слънчева светлина, вода и въздух. Милиони хектари гори и ливади растат и процъфтяват без нашата намеса. Ако растението расте по-бавно или изостава, може да бъде нападнато от листни въшки или болести и няма нищо общо с тора или липсата му.

10. Добавете сода за хляб или захар и доматите ще бъдат сладки

Няма нищо общо със сладостта на доматите. Сладостта зависи от сорта, но и от количеството слънце, което доматите получават.

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес