Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В мултимилионен плейоф: Тим с къща-стадион влезе във Висшата лига! (ВИДЕО)

27 май 2023, 22:17 часа • 3676 прочитания

За пръв път в клубната си история отборът на Лутън Таун ще играе във Висшата лига! Тимът успя да спечели финалния плейоф на Чемпиъншип, след като надви Ковънтри Сити в драматичен мач на препълнения до краен предел "Уембли", завършил с дузпи.

След 120 минути битка Ковънтри и Лутън не успяха да се победят, завършвайки при резултат 1:1. При дузпите обаче Лутън се наложи с 6:5 след пропуск за милиони на Фанкати Дабо. А пропускът действително бе с цената на милиони, тъй като само за влизането си в елита Лутън ще прибере 170 млн. паунда.

Ако отборът на Лутън успее да се задържи поне един сезон в елита, приходите на клуба ще надхвърлят 285 млн. паунда по данни на "Делойт". Това ще е първи сезон за Лутън в ерата на Висшата лига, като тимът за последно игра в елита на Англия през 1992 година.

Ковънтри пък пропусна да се завърне в елита след последното си участие през сезон 2000/01. Дотогава тимът имаше 34 поредни сезона в елита на Англия. Лутън се присъединява към отборите на Бърнли и Шефилд Юнайтед, които си осигуриха директна промоция за Висшата лига.

Любопитен е стадионът, на който Лутън играе домакинските си мачове - "Кенилуърт Роуд", който е с капацитет от около 10 хиляди места. По-интересното е, че най-голямата трибуна на стадиона прилича на къща, а феновете трябва да влизат буквално през съседните домове.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес