Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция оцеля! Куриози и шедьовър белязаха 6-голова драма! Съдбата се усмихна на Гюлер

14 октомври 2024, 23:47 часа • 818 прочитания

Турция постигна изключително ценен успех с 4:2 при визитата си на Исландия в двубой от четвъртия кръг на група 4 от Лига Б на Лига нациите. "Лунните звезди" изоставаха на почивката, но през втората част осъществиха обрат. Домакините възстановиха паритета в 83-тата минута. 120 секунди преди да изтече редовното време обаче съдбата се усмихна на Арда Гюлер, който реализира на празна врата след грешка на противниковия страж.

В петата минута от добавеното време на срещата Керем Актюркоолу, който в миналия мач срещу този съперник наниза хеттрик, вкара изключително красиво попадение. По-рано в сблъсъка Хакан Чалханоолу изпълни неправилно дузпа, осъществявайки двоен удар при изстрела си от бялата точка.

Турция победи Исландия в луда 6-голова драма

Исландците стартираха прекрасно двубоя. Още в третата минута Ори Оскарсон откри резултата. До края на полувремето гостите опитаха да отговорят. Макар че владееха повече топката, възпитаниците на Винченцо Монтела се затрудняваха при създаването на чисти 100%-ови голови положения. Дори напротив, те оцеляха при няколко опасни контраатаки на съперника.

ПРЕДИ ДНИ: Въпреки доминацията: Турската обсада проби само веднъж черногорската отбрана

Грешно изпълнена дузпа стресна Турция, но...

След почивката обаче турците демонстрира друго лице. Те уцелиха греда, а опасен удар с глава на Кахвечи бе избит от Валдимарсон в корнер. В 52-рата минута Арда Гюлер отправи силен шут, който срещна ръката на съперник. ВАР се намеси и привика главния съдия, който посочи бялата точка. Зад топката застана Чалханоолу. Той вкара дузпата, но осъществи двоен удар при изстрела и попадението беше отменено.

Чалханоолу изкупи греха си

Малко по-късно Йълдъз намери Кахвечи, а футболистът на Фенербахче изравни с прецизен шут. В 67-ата минута "лунните звезди" получиха правото да изпълнят още един 11-метров наказателен удар за игра с ръка на опонент. Този път Хакан Чалханоолу не сбърка - 2:1. В 83-тата минута дойде отговорът на Исландия чрез Гюдьонсен, който засече центриране за да изравни. 

Актюркоолу блести в последните минути! Късмет за Арда Гюлер

5 минути след това вратарят Валдимарсон се забави с отиграване, а Актюркоолу дебнеше точно за това. Асът на Бенфика отне с шпагат. Топката попадна на пътя на Арда Гюлер, за когото остана лесната задача да я вкара на празна врата. В 95-ата минута самият Керем Актюркоолу реализира шедьовър за крайното 4:2 в полза на Турция.

ОЩЕ: "При комшиите": Бивш тим на Гонзо е фурорът в Турция, Имобиле не спира да вкарва (ВИДЕО)

Video edited on Kapwing

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес