Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на УЕФА предупреди: Клубовете да внимават с разходите

10 февруари 2023, 17:35 часа • 826 прочитания

Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди клубовете в Европа да внимават с разходите, които правят. Той помоли отборите да не харчат безразсъдно за трансфери и заплати на играчите. Чеферин стори това след излизане на доклад на УЕФА свързан именно с харчовете на клубовете. От него става ясно, че 12 тима са отговорни за 2/3 от общите загуби, които са на стойност 1,9 милиарда евро. Това е сериозно провинение, като се има предвид, че общо 144 клуба са реализирали въпросните загуби.

От ДПА съобщиха, че само Пари Сен Жермен е похарчил 729 милиона евро за заплати на служителите на клуба, в това число футболисти и треньори. Както е известно в тима на ПСЖ играят някои от най-скъпоплатените състезатели в света – Неймар, Лионел Меси и Килиан Мбапе. Клубът наруши миналата година правилата за финансов феърплей и в крайна сметка бе глобен.

„Най-големите предизвикателства за клубовете са свързани с разходите. Въпреки безпрецедентните сътресения през последните години, заплатите продължават да растат, повишавайки се средно с 16% в сравнение със стандартите преди пандемията. Заплатите на играчите от водещите първенства, например, са се увеличили повече от два пъти през последното десетилетие. И въпреки, че това не е негативна тенденция сама по себе си, ясно е, че мнозина правят компромис с икономическата си устойчивост в безразсъдното преследване на успех“, каза босът на европейската централа.

 

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес