Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на УЕФА: Кой мрънка от натоварения график? Тези с дебелите заплати и звездни състави

14 октомври 2024, 15:59 часа • 307 прочитания

Редица футболни звезди се оплкаха от натоварената програма на отборите в топ първенствата. Най-гласовити бяха играчите на Манчестър Сити, като Родри дори заяви, че футболистите са близо до това да започнат да стачкуват заради увеличения брой мачове. Президентът на УЕФА Александър Чеферин отговори остро на изказванията им. Той заяви, че тези, които печелят най-много пари и играят в клубове с по-разширени състави, са тези, които изразяват безпокойство.

Чеферин с остър коментар към футболистите, оплакали се от натоварената програма

"Играчите се оплакват от календара? Кой се оплаква? Тези, които имат най-високи заплати и отбор с 25 играчи от най-високо ниво", каза Чеферин, като посочи дисбаланса в оплакванията въз основа на възможностите на играчите. Той подчерта, че играчите в по-малките клубове с по-малко средства не казват нищо по въпроса. "Тези, които печелят по-малко и имат само 11 играчи, не се оплакват и обичат да играят."

Думите на Чеферин предизвикаха дебати по продължаващия проблем с пренасищането на мачове, като мнозина настояват за по-балансиран подход. Оплакванията на футболлистите идват в момент, в който доклад на FIFPRO установи, че елитните играчи са подложени на все по-голям психически стрес поради броя на мачовете, които играят. Освен това много от тях имат само 12% от календарната година почивка, което се равнява на по-малко от един ден седмично. Претоварването на играчите често може да доведе до контузии и спад във формата.

Пример за това е точно Родри, който дни след изявлението си получи тежка контузия, която го извади от игра до края на сезона.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес