Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почетино, Джерард, Клоп: Кой ще наследи Гарет Саутгейт начело на "трите лъва"?

17 юли 2024, 16:40 часа • 993 прочитания

Напускането на Гарет Саутгейт във вторник, два дни след поражението на финала на Евро 2024, официално даде старт на надпреварата за следващия мениджър на Англия. Английската футболна асоциация (ФА) искаше 53-годишният Саутгейт да остане на поста до Световното първенство по футбол през 2026 г., но той прецени, че е "време за нова глава", и се оттегли от поста си, който зае преди 8 години.

Кой ще заеме поста на Саутгейт начело на "трите лъва"?

Саутгейт може и да не е сложил край на 58-годишното чакане на "трите лъва" за трофей, но рекордът му от два финала на Еврото, един полуфинал на Световната купа и още един четвъртфинал е най-продължителният период на постоянство в историята на Англия. Каквито и да са недостатъците му, той ще бъде труден за заменяне. Кои са основните претенденти и какво ще вземе предвид ФА при избора на следващия мениджър?

Познатите на Острова варианти

Греъм Потър и Еди Хау

ФА ще започне с определянето на най-добрия англичанин за тази роля. Това е принцип, свързан с развитието на "Сейнт Джордж Парк" като национален център за развитие на играчи и треньори. Поради това първоначалните кандидати са Еди Хау и Греъм Потър. Хау класира Нюкасъл Юнайтед в Шампионска лига за първи път от 20 години насам. Но 46-годишният специалист има договор до 2027 г., а от клуба вече споделиха желанието си да го задържат. Потър пък е на разположение, след като прекара 16 месеца извън играта, след като беше уволнен от Челси през април 2023 г. 

Претендентите от чужбина

С назначаването на Сарина Уигман за ръководител на женския отбор на Англия ФА показа, че няма нищо против да търси ръководни постове в чужбина. Маурисио Почетино има сериозен опит като мениджър на Острова, след като прекара пет години и половина в Тотнъм Хотспър и един сезон в Челси, където напусна през май. Източници на ESPN твърдят, че аржентинецът е в близки отношения с техническия директор на ФА Джон Макдермот и би се заинтересувал да разговаря с ФА за ролята, ако те проявят интерес.

Маурисио Почетино и Томас Тухел

Възможността бивш аржентински национал да ръководи Англия би довела до усложнения, не на последно място до съживяване на дебата за Фолклендските острови - архипелаг край бреговете на Аржентина под британско управление. Аржентина оспорва това право на суверенитет вече повече от 200 години.

По същия начин наемането на германски треньор като Томас Тухел би било пречка за преодоляване в съзнанието на мнозина. Въпреки това Тухел говори отлично английски и има неоспоримо минало, след като спечели Шампионска лига с Челси. И двамата мениджъри са необвързани и добре познати.

Бившите звезди на "трите лъва"

Стивън Джерард и Франк Лампард са част от така нареченото "Златно поколение" на Англия - периодът през 2000-те години, когато "трите лъва" разполагаха с плеяда от звезди по целия терен, но така и не успяха да постигнат голямо отличие.

Стивън Джерард и Франк Лампард

И двамата обаче имат сложни мениджърски кариери. Джерард печели титлата в шотландската Премиършип с Рейнджърс през 2021 г., но впоследствие се бори в Астън Вила, преди да се присъедини към клуба от Саудитската професионална лига Ал Етифак. Лампард пък не успя да изведе Дерби Каунти от Чемпиъншип, преди да поеме Челси, от където беше уволнен през 2021 г. 

Дългосрочните кандидатури

Нито едно назначение не би развълнувало английските привърженици повече от това Юрген Клоп или Пеп Гуардиола да наследят Саутгейт. Основната критика към Саутгейт беше, че тази група английски играчи се нуждае от голям и прогресивен треньор, който да превърне индивидуалните таланти на Англия в мощна колективна сила.

Клоп е свободен, след като напусна Ливърпул. Въпреки това той едва ли ще се заеме с някой отбор в близките години, след като посочи липсата на енергия като причина за напускането си на Анфийлд. Гуардиола има договор в Манчестър Сити до 2025 г. Но за да бъде привлечен начело на Англия, ще е необходим изключително амбициозен и скъп план. 

Юрген Клоп и Пеп Гуардиол

ФА е изправена пред тежкия избор да намери походящия човек за поста на Саутгейт, който макар и да не донесе трофей, отбеляза успешна ера начело на "трите лъва". Дали в Англия ще заложат на опитните треньори, ще опитат с някой бивш играч или ще хванат дългосрочния план, предстои да се разбере в идващите седмици.

ОЩЕ: Проклятие, баска мощ и несбъднал се „Сър“: Защо Испания победи Англия на финала на ЕВРО 2024? (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес