Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова глава в историческото съперничество между Испания и Франция

09 юли 2024, 14:54 часа • 2096 прочитания

Испания и Франция се срещат в първия полуфинал на Евро 2024 тази вечер в мач с историческо съперничество. Отборите не се срещат за първи път на голям форум, а преди решителния им двубой в Германия си припомняме 5 паметни сблъсъка между "Ла Фурия" и "петлите".

 

  • Франция 2:0 Испания - финал на Европейското първенство 1984 г.

Домакинството на Франция на Европейското първенство през 1984 г. изглеждаше идеалната платформа за успех на домакините.

"Петлите" стигнаха до финала благодарение на гениалния Мишел Платини, който вкара 8 гола в 4 мача, включително хеттрик в груповата фаза. Платини беше неудържимото лице на френския отбор, но носителят на "Златната топка" беше подкрепян от цял звезден състав. Той заедно с Луис Фернандес, Ален Жирес и Жан Тигана станаха известни като "магическия квадрат" ("carre magique").

На финала Платини открива резултата с деветия си гол на турнира, когато вратарят на Испания Луис Арконада изпуска удара му, а в края на мача Бруно Белон подсигурява трофея.

Франция отбор 1984

  • Испания 1-2 Франция - 1/4-финал на Европейското първенство 2000 г.

Евро 2000 е турнир, в който за трофея се борят няколко звездни отбора. Испания и Франция се срещнаха на четвъртфиналите, като "Ла Фурия" беше отбелязала два гола в продълженията, за да победи Югославия с 4:3 в последния мач от групата и да продължи напред. Франция пък се класира на второ място след Нидерландия и беше сред фаворитите за трофея след първата си победа на Световната купа на родна земя през 1998 г. 

В един класически четвъртфинал Зинедин Зидан откри резултата, като страхотният удар на полузащитника от пряк свободен удар прелетя покрай Сантяго Канисарес във вратата на Испания. "Ла Роха" изравни 6 минути по-късно, когато Гайска Мендиета вкара от бялата точка. Франция си върна преднината още преди полувремето, когато Юри Джоркаеф се разписа на близката греда и реши развоя на срещата.

  • Испания 1-3 Франция - 1/8-финал на Световното първенство 2006 г.

Испания се класира за осминафиналите на Мондиал 2006 с перфектен резултат в груповата фаза и очаквано поведе в двубоя чрез дузпа на Давид Вия. Франция отвърна на удара чрез Франк Рибери, който заобиколи Икер Касияс, за да изравни 4 минути преди края на полувремето. "Петлите" затвърдиха обрата си, когато Патрик Виейра, който асистира за изравнителния гол на Рибери, вкара втори гол с глава, а Зинедин Зидан завърши резултата в продължението на мача.

Франк Рибери

  • Испания 2:0 Франция - четвъртфинал на Европейското първенство 2012 г.

Испания беше доминиращата сила във футбола между 2008 и 2012 г., когато "Ла Роха" спечели безпрецедентни 3 големи турнира подред. В третия от тях Испания изхвърли Франция по пътя към успеха на Европейското първенство, когато Шаби Алонсо донесе на Висенте дел Боске победа с 2:0.

Алонсо, който отпразнува 100-ния си мач за националния отбор, откри резултата с глава след центриране на Жорди Алба, а след това запази хладнокръвие и вкара втори гол от бялата точка.

  • Испания 1-2 Франция - финал на Лигата на нациите на УЕФА 2021 г.

Франция стана вторият носител на трофея от Лигата на нациите на УЕФА, след като се наложи над Испания на финала през 2021 г. Микел Оярсабал изстреля испанците напред, след като избегна предизвикателството на Дайо Упамекано, а световните шампиони отвърнаха брилянтно чрез попадение на Карим Бензема. Килиан Мбапе реши срещата със спорно попадение, тъй като нападателят бе признат в редовна позиция след докосване от испанския Ерик Гарсия преди да стреля покрай Унай Симон.

Франция отбор 2021

Тази вечер Испания и Франция излизат един срещу друг за да проддължат великото си съперничество, а залогът е голям - място на финала на Евро 2024. Ключовият сблъсък в Мюнхен ще започне в 22:00 часа.

ОЩЕ: Епични прогнози за 1/2-финалите на ЕВРО 2024 (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес