Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наполи натупа с лекота отчайващия Милан

08 февруари 2014, 23:40 часа • 15713 прочитания

В първото от двете големи дербита на 23-ия кръг в Серия А отборът на „Наполи” се разправи с „Милан” с 3:1 и окупира третото място във временното класиране в Италия с 47 точки – на три зад втория „Рома”, който обаче има два мача по-малко и на 12 зад лидера „Ювентус”. „Милан” пък продължава със свободното падане в Серия А, като заема десето място с едва 29 точки.

Стартовите състави и на двата отбора бяха леко изненадващи – за домакините резерва беше един от най-добрите им играчи Хосе Кайехон, а за гостите отсъстваха Рикардо Кака и Кейсуке Хонда. Бразлиецът беше резерва, докато японецът изобщо го нямаше в групата, след като и двамата се разболяха от грип.

Срещата започна с натиск на „Наполи” и два удара на Игуаин, които обаче бяха твърде леки. И точно тогава „Милан” нанесе удар – в осмата минута дебютиращият Адел Таарабт направи пробив през центъра на защитата на домакините и с премерен фалцов удар по земята матира Хосе Рейна – 0:1.

Голът не стресна неаполитанци, които отвърнаха мигновено – Гьокхан Инлер изравни след само три минути благодарение на падащ лист с левия крак, който рикошира леко в крака на Найджъл Де Йонг и това направи траекторията невъзможна за Абиати – 1:1.

Изравнителният гол подейства на „Наполи” като кокал на куче и домакините заредиха положение след положение – фалцов удар на Игуаин, свиреп шут на Мертенс от пряк свободен удар след добро излизане сам срещу Абиати и фаул на вратаря, гол на Игуаин, но при вдигната засада, виртуозно воле на Хамшик на сантиметри в аут. От друга страна „Милан” не правеше нищо в халфовата линия – дебютиращият Есиен беше твърде бавен и тромав, Робиньо, който играеше на позицията на Кака, със същия успех можеше да си седи на резервната скамейка, а Марио Балотели изобщо не се срещаше с топката. Затова и доста чудно росонерите устискаха до почивката.

Натискът на „Наполи” се запази и след почивката и логични в 55-тата минута резултатът стана 2:1. Тогава прецизно центриране от левия фланг на Инлер намери Игуаин сам срещу Абиати и аржентинецът с глава матира стража на „Милан”.

Второто попадение накара „Милан” най-после да погледне напред и Есиен с добро воле затрудни доста скучаещия Рейна. Последва и добър диагонален удар на Таарабт, но Рейна пак спаси, което обаче беше сигнал, че „Наполи” малко се поотпусна след хвърлените усилия за обрата. Буквално минута по-късно Абиати трябваше да излиза и да изпревари Мертенс, а в ответната атака Рейна се размина при безобидно центриране и имаше страхотен късмет, че Балотели не очакваше такава издънка и не мушна топката в празната врата. Росонерите имаха и още един шанс след добра комбинация между резервите Монтоливо и Пацини, но нападателят не можа да преодолее Рейна.

Крехките надежди на „Милан” бяха окончателно разбити в 81-вата минута, след като Маджо беше изведен на скорост отдясно от Инлер, веднага подаде на Игуаин, който нямаше как да сбърка от пет метра – 3:1. Това се оказа последният интересен момент в мача и напълно заслужено "Наполи" спечели срещата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес