Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли финалът на Евро 2024 да реши съдбата на Златната топка?

14 юли 2024, 21:39 часа • 986 прочитания

Според мнозина Джуд Белингам е на един мач от Златната топка, но Родри ще заслужи наградата, ако Испания победи Англия на финала на Евро 2024. Златната топка почти винаги се дава на голмайсторите, но играчът на отбора на Манчестър Сити заслужава закъсняло индивидуално признание.

Родри - скритото бижу на Евро 2024

Още от малък халфът на "Ла Фурия" бил обсебен от идеята да разбере "как работи" футболът, отколкото просто да му се наслаждава. "Гледах много мачове и можех да преценя дали даден играч мисли", сподели веднъж той. "Опитах се да прибавя това към играта си, защото виждах, че ако разбирам играта, ще имам предимство, особено на млада възраст, когато малко играчи имат това концептуално разбиране."

Ученето му служи добре. Това е футболист с ниво на интелигентност, сравнимо единствено с влиянието му върху играта. Всъщност често хвалим онези специални таланти, които са способни да контролират мачовете - и Родри направи точно това при победата на Испания на Евро 2024 над Грузия.

Родри

Когато "Ла Роха" изоставаше и изглеждаше под напрежение за първи път в турнира, полузащитникът просто не владееше топката за няколко секунди. Играта не вървеше по план, така че Родри ефективно "рестартира" испанското владение. "В този момент си помислих, че това е, което трябва да направя", каза той. "Беше лудост. 10 минути, в които загубихме контрол."

Благодарение именно на Родри те си го върнаха. Първо, той изравни резултата за Испания с решаващ гол точно преди почивката. След това ръководи шоуто през второто полувреме, когато момчетата на Луис де ла Фуенте спечелиха с 4:1. Това беше мач, който по-скоро обобщаваше новия, подобрен и постоянно развиващ се Родри. Вече елитен дефанзивен полузащитник, който добави голове към играта си през последните две години, което го прави един от най-завършените играчи в днешни дни. Само поради тази причина той заслужава Златната топка. Но това не означава, че ще я получи.

Първи в "списъка на смъртните"

Родри

Родри разбира как работи футболът на терена, както и извън него. Спомнете си, че той вкара победния гол във финала на Шампионска лига през 2023 г., преди да бъде обявен за Играч на турнира след триумфалната кампания на Испания в Лигата на нациите - и все пак завърши едва пети в класацията за Златната топка, след Лионел Меси, Ерлинг Холанд, Килиан Мбапе и Кевин де Бройне.

Той скромно се утеши, че се е класирал "на първо място в списъка на смъртните", и приветства Меси като "заслужен" победител заради геройствата на аржентинеца на Световното първенство преди година. Все пак беше поразително, че най-добрият играч на Манчестър Сити по време на триумфа им с трофея се класира зад двама свои съотборници.

Родри обаче знаеше защо. Златната топка почти винаги се печели от голмайстори. Никой защитник не е вдигал трофея от Фабио Канаваро през 2006 г. насам, а Лев Яшин е единственият вратар, който някога е заемал първото място - и то през далечната 1963 г. Така че Родри наистина не беше изненадан от неуспеха си да се качи дори на подиума миналата година.

"Това е нормално", изтъкна той. "Много добре разбирам как се случват нещата при тези индивидуални награди. Те се основават на маркетинга, парите и рекламата. И преди е имало полузащитници, които също са били испанци, които не са получили това, което са заслужавали".

Родри

Това е справедлива забележка. Шави, Андрес Иниеста и Серхио Бускетс с право са смятани за трима от най-добрите полузащитници на всички времена. Те спечелиха всичко, което можеше да се спечели, за определящите епохата отбори на Барселона и Испания и на практика промениха играта. Нито един от тях обаче не получи Златната топка, а Бускетс, играчът, с когото Родри толкова често е сравняван, дори не се доближи до нея.

Мозъкът на Испания и Сити Родри в борба за индивидуално величие

Но няма нищо изненадващо в това Родри да повтори случая с Бускетс. Звездите на Реал Мадрид Джуд Белингам и Винисиус Жуниор са смятани за двамата основни претенденти за спечелване на тазгодишната Златна топка. Първият беше неразделна част от триумфа на Мадрид в Ла лига, а вторият се оказа решаващ в края на успеха им в Шампионската лига.

Въпреки това, след като Бразилия на Винисиус претърпя срамно ранно отпадане от Копа Америка, общото мнение е, че сега Белингам е на един мач разстояние от наградата. Той може и да е изчезнал за Мадрид в края на клубния сезон, но пък вкара няколко решаващи гола в Германия, като самото участие в потенциална победа на Англия над Испания в неделя трябва да "подпечата сделката" за 21-годишния играч.

Родри и Джуд Белингам

Но истината е една - Испания е най-добрият отбор на Еврото, а Родри е една от основните причини за това. Докато Белингам се труди срещу слаби съперници, Родри блести срещу противници от световна класа. Такова качество и постоянство наистина трябва да бъдат възнаградени.

ОЩЕ: Нестандартни прогнози за финала на ЕВРО 2024 между Англия и Испания (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес