Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ламин Ямал подобри рекорд на великия Пеле!

14 юли 2024, 22:26 часа • 2535 прочитания

Ламин Ямал стана най-младият футболист, който някога е участвал във финал на голям турнир, подобрявайки предишния рекорд на бразилската легенда Пеле отпреди 66 години. Ямал, който навърши 17 години в деня преди финала на ЕВРО 2024, се представя отлично за Испания това лято, като дотук отбеляза един гол и направи три асистенции, за да изведе страната си срещу Англия.

По стъпките на една легенда

Пеле е на 17 години и 249 дни, когато играе на финала на Световното първенство през 1958 г. Младежът вкарва два пъти, за да подпечата победата над Швеция с 5:2. След сензационна кампания с Барселона Ямал се утвърди на световната сцена това лято, като представянето му в полуфинала над Франция беше истински успех по пътя към финала.

ОЩЕ: ФИНАЛ НА ЕВРО 2024: Испания – Англия

След като бе подложен на някои странни коментари от страна на френския футболист Адриен Рабио, чието твърдение, че Ямал трябва да подобри играта си, за да спре "петлите", се обърна с гръм и трясък към него. Поучил се от грешката на Рабио, полузащитникът на Англия Деклан Райс отбеляза качествата на съперниковия играч. 

"Веднага след като спечелихме мача онзи ден, видях статистика, която гласеше, че Ямал е бил на 12 години, когато е ударил КОВИД. Това е доста страшно!", каза Райс пред медиите. "Това показва колко добър е той. Той е на 16 години, не знам защо френските играчи биха говорили така на един играч."

"Това, което той направи в Барселона на 16 години, трябва да се аплодира. Аз, като футболен фен, както и като играч, трябва да го уважавам. Понякога трябва да кажеш, че на 16 години, уау, показва много смелост да играеш за Барселона, но и да правиш това, което прави на неговата възраст, е наистина специално", добави още англичанинът.

ОЩЕ: Може ли финалът на Евро 2024 да реши съдбата на Златната топка?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес