Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Пеп Гуардиола "съсипа" футбола?

24 септември 2024, 17:24 часа • 448 прочитания

Под ръководството на Пеп Гуардиола Манчестър Сити се радва на големи успехи. 53-годишният специалист пристигна на стадион "Етихад" през 2016 година, след като води отборите на Барселона и Байерн Мюнхен. Оттогава бившият испански национал затвърди наследството си като един от най-добрите футболни мениджъри на всички времена.

Легенда на САЩ разкритикува Гуардиола 

Спечелил безброй отличия в цяла Европа, Гуардиола продължава да преследва нови успехи и през този сезон. Но неговият стил на игра подразни бивша легенда на Евертън, който твърди, че тактиката му е донякъде погрешна. "Пеп Гуардиола съсипа футбола", заяви бившият вратар на САЩ Тим Хауърд. "Той научи всички, че могат да играят експанзивен футбол. Но не всеки може да го прави. Само 3 отбора в света могат да го правят наистина добре."

Тактическият гений Гуардиола

Тактиката на Гуардиола се характеризира с това, че набляга на атакуващия футбол, базиран на владеене на топката. Неговите отбори дават приоритет на задържането на топката и плавното движение, като постоянно търсят пролуки в противниковата защита. Този стремеж към притежание на топката не е просто задържане на топката, а по-скоро средство за контролиране на играта и създаване на възможности за отбелязване на гол.

За да оценим истински гениалността на тактиката на испанския специалист, е необходимо да вникнем в тънкостите на неговия подход. Стилът на игра на Гуардиола се характеризира с висока преса, футбол, основан на владеене на топката, и плавна позиционна игра. Тактическата му философия черпи вдъхновение от принципите на "тоталния футбол", въведени за първи път от легендарния Йохан Кройф. Тактиката на Гуардиола олицетворява същността на атакуващия футбол, като непрекъснато се фокусира върху движението на топката, ротацията на играчите и създаването на числено превъзходство на терена.

Пеп Гуардиола

Предстои да видим дали Гуардиола ще отговори на смелите забележки, направени от Хауърд. Още през април той пренебрегна твърденията на Рой Кийн, че Ерлинг Холанд е нападател, който трябва да играе в по-долната лига. Ако Гуардиола е нещо, то е лоялен към възпитаниците си и често се стреми да постави разбирачите на мястото им, когато е необходимо. Той не се съгласи с думите на Кийн и отбеляза, че по-скоро той е мениджър за втора или трета лига. Няма как да не разберем несъгласието на Пеп, съдейки по факта, че Холанд е най-добрият играч на "гражданите" в последно време, като дори подобри един от безумните рекорди на Кристиано Роналдо.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес