Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческо: Поне шестима могат да получат "Златната обувка" на ЕВРО 2024

12 юли 2024, 18:35 часа • 1751 прочитания

Европейското първенство по футбол в Германия може да остане в историята, като първото с шестима носители на "Златната обувка". Прецедентът е възможен, защото УЕФА сменя свое правило и се връща към регламент, според който призът се поделя между футболистите с равен брой попадения.

Не един, не двама, не трима, а поне шестима могат да получат "Златна обувка" на ЕВРО 2024

До момента на ЕВРО 2024 Дани Олмо (Испания), Хари Кейн (Англия), Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия), Жорж Микаутадзе (Грузия) и Иван Шранц (Словакия) имат по три попадения. Ако Олмо или Кейн не поведе еднолично в класацията, от УЕФА са решили да връчат шест "Златни обувки", съобщават британските медии.

ОЩЕ: Геният Саутгейт, Божията помощ и двойният аршин: Ще победи ли красивият футбол на ЕВРО 2024? (ВИДЕО)

УЕФА сменя свое правило

Джуд Белингам и Фабиан Руис са с по два гола в континенталната надпревара и също могат да се замесят в борбата за наградата. Досега при равенство в головете УЕФА даваше “Златната обувка” на играча с повече асистенции, а при равенство и в това отношение - на този с по-малко игрови минути. Европейската централа обаче е взела решение това да се промени.

На ЕВРО 2012 също можеше да има шест "Златни обувки"

Шампионатът на Стария континент с най-много носители на "Златната обувка" е ЕВРО 1960 - цели петима. Тогава, както на ЕВРО 2024, се е гледал само броят на попаденията. Ако това се беше запазило за ЕВРО 2012, Марио Манджукич, Марио Гомез, Марио Балотели, Кристиано Роналдо, Алан Дзагоев и Фернандо Торес щяха да получат "Златни обувки". Единствен призьор обаче стана испанската деветка.

ОЩЕ: Драма като в ДПС в играта ни с прогнози: Всички искат Англия да загуби финала на ЕВРО 2024! (ВИДЕО)

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес