Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските лиги и футболисти съдят ФИФА за злоупотреба с власт

15 октомври 2024, 11:48 часа • 304 прочитания

В понеделник европейските лиги в лицето на Висшата лига и Ла Лига, както и съюзът на професионалните футболисти - ФИФПро, подаде жалба до Европейската комисия, в която обвиняват ФИФА в злоупотреба с господстващото си положение по отношение на календара на мачовете. Те твърдят, че световният ръководен орган на футбола не се е консултирал по подходящ начин с първенствата и играчите относно новия календар, преди той да бъде обявен през март миналата година, което е довело до график, който е преминал "отвъд насищането".

Футболистите съдят ФИФА

Въвеждането на Световно клубно първенство с 32 отбора се счита за повратна точка, но те твърдят, че по-същественият въпрос е цялостното поведение на ФИФА по този въпрос, като твърдят, че тя е предпочела търговските си интереси, което от своя страна е накърнило икономическите интереси на националните лиги и благосъстоянието на играчите.

Източници от Висшата лига посочват неотдавнашното искане на Манчестър Сити за отлагане на първите мачове в началото на следващия сезон, за да се даде повече време за възстановяване след Световното клубно първенство. Висшата лига може да твърди, че от близо 30 години е състезание с 20 отбора и че пренасищането на мачовете в клубния футбол е резултат от международното разширяване на УЕФА, а сега и на ФИФА.

ФИФА настоява, че календарът, обявен на конгреса ѝ за 2023 г. в Руанда, е резултат от обширни консултации и че е в правото си да определя параметрите на собствените си състезания, като например Световната купа на клубовете, стига те да се придържат към договорената календарна рамка. 

Подаването на правната жалба бележи третата поредна седмица, в която дело в областта на конкурентното право заема водещо място във футбола. На 4 октомври Съдът на Европейския съюз постанови, че някои правила на ФИФА относно трансферите нарушават законите за конкуренцията и свободното движение в случая с бившия полузащитник на Реал Мадрид Ласана Диара. 

По-рано тази седмица правилата на Висшата лига по отношение на сделките между свързани лица бяха обявени за незаконни след оспорване от страна на Манчестър Сити.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес