Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еуфорията на Аржентина породи расистки скандал (ВИДЕО)

17 юли 2024, 14:05 часа • 622 прочитания

След финала на Копа Америка, спечелен от Аржентина, играчи на шампионите разпространиха видеоклип в социалните мрежи, в което звучи песен с расистки обиди срещу футболистите от националната селекция на Франция. Защитникът на Челси Уесли Фофана се възмути от видеото, публикуван от неговия съотборник Енцо Фернандес, и го определи като "безскрупулен расизъм".

Видеото, разтърсило футболната общност

От ФИФА пуснаха официално изявление по повода, като заявиха, че случаят се разследва: "ФИФА разбра за видеото, разпространяващо се в социалните мрежи и инцидентът се разследва. ФИФА категорично осъжда всяка форма на дискриминация от когото и да било, включително играчи, фенове и длъжностни лица."

По-късно 23-годишният полузащитник се извини за видеото, в което аржентинските играчи празнуват спечелването на трофея: "Песента включваше силно обиден език и няма абсолютно никакво извинение за тези думи. Обявявам се срещу всички форми на дискриминацията и се извинявам, че се увлякох в еуфорията на нашите празненства. Този видеоклип, този момент, тези думи не отразяват моите убеждения или моя характер."

"Безскрупулен расизъм"

Френският национал Фофана коментира видеото, като написа: "Футболът през 2024 г.: безскрупулен расизъм." Коментарът беше придружен от клип от видеото.

През 2022 г. нападателят на Франция Килиан Мбапе и други играчи от африкански произход в националния отбор получиха расистки обиди, след като загубиха от Аржентина на финала на Световното първенство. Това накара високопоставен член на френския кабинет да призове ФИФА да проведе разследване.

ОЩЕ: Грозна гледка: Колумбийци съсипаха глезена на Лео Меси (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес