Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енцо Мареска: Правилата пречат на клубовете от Висшата лига

06 август 2024, 12:21 часа • 529 прочитания

Още преди дебюта си като треньор на Челси във Висшата лига, Енцо Мареска обвини правилата в лигата, които вредят на новия му клуб. Според него принципите за печалба и устойчивост са "виновни" за последните решения на "сините" да печелят от трансфери на играчи от академията, като родният полузащитник Конър Галахър в момента е в центъра на потенциален трансфер в Атлетико Мадрид.

Новият треньор на Челси обвини нормите във Висшата лига

Английският национал Галахър се намира на кръстопът в кариерата си в Челси, тъй като настоящият му договор изтича през следващото лято, което означава, че клубът иска от него или незабавно да удължи договора си, или да бъде продаден. Това се случва, за да се избегне ситуация, при която Галахър ще напусне "Стамфорд Бридж" безвъзмездно през 2025 г.

Клубовете от Висшата лига се подлагат на ежегодни оценки, за да се гарантира спазването на разпоредбите на лигата за рентабилност и устойчивост, и за да избегнат нарушения. Затова все по-често продават играчи от академията, за да балансират счетоводните си книги. Играч, развит в академията, може да бъде регистриран като чиста печалба в отчетите, което кара клубовете от Висшата лига да печелят от местни таланти, а не от играчи, придобити от други клубове.

Енцо Мареска

Откакто през май 2022 г. консорциум, ръководен от "Clearlake Capital" и Тод Бьоли, придоби Челси, клубът продаде няколко играчи, разработени в академията, включително Люис Хол, Били Гилмор, Мейсън Маунт, Иън Маатсен, Рубен Лофтус-Чийк и Калъм Хъдсън-Одой. Това лято Галахър се очаква да стане следващият играч, който ще напусне, а тепърва може да се промени бъдещето и на Армандо Броя и Трево Чалоба.

В понеделник вечерта Мареска беше попитан за отлива на играчи от академията на клуба. "Но това не е проблем на Челси", контрира Мареска. "Такива са правилата. Всички клубове в момента са принудени да продават играчи от академията заради правилата. Това е проблем на всички клубове от Висшата лига."

На италианският специалист обърна внимание на факта, че през последните две години Челси е похарчил много пари, което също е поставило клуба в това положение. През първите три трансферни прозореца на собствеността на "Clearlake Capital" и Бьоли клубът похарчи над 1 млрд. паунда.

ОЩЕ: Лукаку може да продължи във Висшата лига, но не с Челси

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес