Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атаката на Франция в лабиринт: "Петлите" търсят първия си гол от игра на Евро 2024

02 юли 2024, 16:19 часа
Реклама

Проблемите на Франция в атака продължават, въпреки че тима се класира за четвъртфиналите на Евро 2024. По време на груповата фаза французите бяха неубедителни в предни позиции и се очакваше да бъдат по-ефективни, ако искат да продължат по-напред в надпреварата. "Петлите" се стремяха да разгърнат играта си и да покажат защо са сочени за фаворити за спечелването на трофея. Това обаче не се видя в осминафиналния мач срещу Белгия, завършил 1:0 след автогол на Ян Вертонген.

Франция търси изгубената си мощ в атака

Така Франция все още няма гол от открита игра, откакто пристигна в Германия. Равносметката от четирите срещи досега е следната - два автогола и една дузпа, реализирана от Килиан Мбапе. Това не е статистика, която вдъхва доверие.

В играта си без топка Франция изглеждаше спокойна и контролирана. С доста агресивен и компактен подход "Les Bleus" успяваха да задържат владението доста лесно и да предотвратят сериозни заплахи от страна на "червените дяволи". По-напред по терена обаче нещата не бяха съвсем наред.

Килиан Мбапе

След като Мбапе се върна на познатата си позиция на левия фланг, а Тюрам играеше централно, на отбора на Дидие Дешан му липсваше разбирателство в опитите да създава положения. Гризман се опитваше всячески да се включи отдясно, но често беше изолиран и неспособен да повлияе на играта.

"Петлите" отправиха само два успешни удара в рамките на вратата от 19 опита. През второто полувреме Франция играеше с по-добре, но опитите за изстрели от разстояние изглеждаха единственият начин да застрашат стража на Белгия. 

В опит да подобри атакуващата мощ, Дешан взе ортодоксалното решение да играе с Антоан Гризман като десен нападател. Когато е във форма, футболистът на Атлетико Мадрид е от решаващо значение за Франция, и това беше демонстрирано с преминаването му в средата на терена на Мондиал 2022. Въпреки това досега в този турнир той не успява да окаже такъв ефект. Позицията на 33-годишния футболист често се променя, като Гризман играе като нападател, дясно крило и полузащитник.

Антоан Гризман

Най-добрите моменти на Гризман идваха, когато заемаше по-централни позиции. Това работеше добре, като позволяваше на Кунде да напредва в освободеното от него пространство и на няколко пъти да подава страхотно в наказателното поле. Акцентът в играта му се състои предимно от участието му в централните зони, което подсказва вероятното му завръщане в средата на терена.

Дидие Дешан е убеден защитник на решенията си да включва постоянно Рандал Коло Муани в съставите на Франция въпреки доста неубедителния му сезон за ПСЖ. След разочароващото представяне на Тюрам, шефът на Франция се обърна към Муани, за да повлияе на играта и да помогне на отбора да стигне до победа.

Рандал Коло Муани

Бившият нападател на Айнтрахт Франкфурт направи точно това, след като с брилянтно първо докосване се закани да прокара топката зад Кастеелс чрез отклонение от Вертонген, за да даде преднина на Франция. Голът му бе отнет, тъй като бе отсъден като автогол. Въпреки това неговото влияние беше решаващо, тъй като "петлите" си осигуриха място на четвъртфиналите. Въздействието му може да бъде възнаградено със стартова позиция срещу Португалия, тъй като Дешан се стреми да реши проблемите на своя отбор в атака.

Франция ще се изправи срещу тима на "мореплавателите" в петък от 22:00 часа, за да решат кой ще играе на полуфинал на европейското първенство в Германия.

ОЩЕ: Нервите взимат връх на Евро 2024: Мбапе нарече Левандовски „кучи син“ (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес