Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Артета превърна Арсенал в "баскетболен отбор" - ще проработи ли стратегията му срещу Ливърпул?

27 октомври 2024, 14:01 часа • 506 прочитания

Солидната физика на играчите на Арсенал все по-често се превръща в тема на Острова. Изградената от Микел Артета група играчи се отличава силно по един показател - височината. По време на загубата срещу Борнемут в последния кръг това беше повече от очевидно - деветима от титулярите се извисяваха над 183 сантиметра.

Как Артета превърна ръста на играчите си в оръжие на терена? 

Доминацията на "топчиите" от статични положения се превърна в ключов аспект от играта им, което ги прави страшен противник, особено във въздушните двубои и при ъгловите удари. Ангийското издание "The Sun" предполага, че Артета дори е включил баскетболни принципи в тренировките си, показвайки на играчите си клипове, които им помагат да използват по-добре ръста си и да създават пространство на терена. 

"Приличаме на бакетболен отбор"

Даже един от новодошлите на "Емирейтс" - Микел Мерино, се възхити от височината на съотборниците си и ги сравнява с баскетболисти. Европейският шампион с Испания е майстор в полузащитен план, като през миналия сезон спечели най-много двубои (326) в Top 5 първенстваta. Той се смяташе за един от най-високите играчи в Реал Сосиедад, но след лятното си преминаване в Лондон се оказва, че е засенчен от няколко членове на физически внушителния отбор на Арсенал. На пресконференция Мерино шеговито сравни новите си съотборници с баскетболен състав заради огромния им ръст.

"Това е лудост", каза той. "В стария ми клуб бях един от най-високите, така че всички бяха по-ниски от мен. Сега се оглеждам и всички са по-високи от мен. Приличаме на баскетболен отбор."

Кай Хаверц, Уилям Салиба и Деклан Райс

Мерино добави: "Футболът се промени и се нуждае от силни отбори. Физиката е от ключово значение и ние трябва да бъдем възможно най-комплексният отбор. Нужен е физическият аспект, техническият аспект, тактическият, трябва да бъдеш цялостен отбор, за да постигнеш големи неща, каквито искаме да направим. Не става въпрос само за това да си висок и едър, трябва ти и манталитет. Ако си висок и едър, но не тръгнеш със стопроцентовото намерение да спечелиш топката, това е просто нищо. Засадите са голяма част от играта и заради тях можеш да спечелиш или загубиш много. Тренираме много и имаме физическо предимство. Но основното нещо е манталитетът, а ние го имаме."

"Топчиите" ще се стремят да се върнат към победите след шокиращото поражение с 2:0 от "черешките" в миналия кръг, но този път залогът е много по-висок, тъй като отсреща застава Ливърпул. А от началото на сезона мърсисайдци се сблъскват с големи проблеми при допускането на голове от статични положения - именно силата на Арсенал. Техните защитни изяви, които преди бяха силни в този аспект, вече показват спад. Това се дължи главно на тактически промени и рокади в състава, които Арне Слот наложи с идването си, което води до по-малко доминация в области, в които под ръководстовто на Юрген Клоп се отличаваха.

ОЩЕ: Пак Холанд качи Ман Сити на върха в Англия! Вила изпусна победа в 96', но остава в топ 3 (резултати)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес