Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

500 милиона не биха били достатъчни: Оцениха Роналдо с 10-цифрена сума!

13 септември 2024, 15:50 часа • 705 прочитания

Английската легендата Майкъл Оуен смята, че Кристиано Роналдо е щял да струва 1 милирд паунда в разцвета на силите си заради спортните и търговските успехи, които постигна в Реал Мадрид. През лятото на 2009 г. Роналдо отпътува за Мадрид, след като "лос бланкос" платиха рекордните за времето си 80 милиона паунда за португалската звезда. Останалото е история. Роналдо отбеляза 450 гола в 438 участия за кралския клуб и спечели 15 трофея, включително две титли в Ла Лига, четири триумфа в Шампионска лига и две корони в Копа дел Рей.

Роналдо би счупил всички рекорди при сегашния пазар 

С течение на времето и постоянно завишаващите се цени на пазара, трансферните такси достигнаха своя таван. През последното десетилетие имаше доста трансфери на стойност над 100 милиона, като преминаването на Неймар в Пари Сен Жермен за 200 млн. паунда в момента е най-скъпата сделка за всички времена. Но Оуен вярва, че Роналдо би счупил всички рекорди, ако се бе осъществил трансфер при сегашните пазарни условия, и дори "500 млн. паунда" не биха били достатъчни.

Кристиано Роналдо

500 милиона не биха били достатъчно за стойността на Роналдо 

В интервю за "Genting Casino" Оуен казва: "Ако погледнете сегашния трансферен рекорд от над 200 милиона паунда, трябва да кажете, че Кристиано Роналдо струваше повече от това в Манчестър Юнайтед. Погледнато в перспектива, за това, което направи за Реал. Вижте колко медала от Шампионската лига спечели почти сам, за количеството фланелки, реклама и стоки по целия свят, които ще продаде. Погледнато в ретроспекция, мисля, че 500 милиона ще бъдат малко."

"Дори бихте могли да удвоите тази сума, ако погледнете головете, трофеите, фланелките и колко много са спечелили клубовете от присъствието му", продължи англичанинът. "Как е развил марката им, как им е спечелил трофеи и им е направил всички тези пари. Така че предполагам, че ако тогава в Реал бяха наясно колко им ще даде за девет сезона, те можеха да кажат "да" на един милиард паунда, забравете за 80 милиона паунда."

Постиженията на Роналдо осигуряват добро финансово бъдеще на Реал Мадрид

През миналото лято Реал Мадрид пръсна 103 милиона евро за Джуд Белингам и допълнително подсили състава си през 2024 г., като подписа с Килиан Мбапе, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтече. Въпреки тези мегаподписи те се намират в стабилно финансово състояние и Оуен смята, че голяма част от заслугата е на Роналдо.

Кристиано Роналдо

Според последните данни за възможностите за харчене в Ла Лига, Реал Мадрид все още има най-високия таван на заплатите в лигата - 754 млн. евро (636 млн. паунда). Мадридчани ще се завърнат в игра срещу Реал Сосиедад в събота в Ла Лига, след като в последния кръг Килиан Мбапе се отпуши и донесе три точки на Реал Мадрид.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес