Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замразените руски пари: Саудитска Арабия с удар срещу ЕС в помощ на Путин

10 юли 2024, 07:31 часа • 2084 прочитания

Ако Г-7 декларира конфискация на замразените на Запад заради войната в Украйна руски активи на обща стойност от около 300 млрд. долара, Саудитска Арабия ще продаде част от европейските си облигации т.е. ще изтегли инвестиции от Стария континент. Представители на Рияд са намекнали за това през частни канали, съобщава агенция Bloomberg.

Специално Саудитска Арабия мисли при вариант конфискация на руските активи (над 200 млрд. долара са в ЕС) да продаде френски държавни облигации, които сега държи. Саудитското финансово министерство е говорило с някои представители на Г-7 и е отправило заплахата, но по много завоалиран начин. Саудитските инвестиции в евро и френски държавни книжа вероятно са няколко десетки милиарда евро, но дори да бъдат продадени, това едва ли ще доведе до видим икономически удар, коментира Bloomberg.

Припомняме, че засега Г-7 се отказа от конфискация на замразени руски активи – но печалбите, генерирани от тях, отиват за Украйна т.е. 50 млрд. долара, под формата на заем, гарантиран именно с руските печалби: Официално: Страните от Г-7 предоставят на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи Някои държави-членки на еврозоната бяха дълго време против именно заради страхове, че други инвеститори могат да решат да се отдръпнат от валутния съюз на ЕС, особено в най-крайния вариант – конфискация на руски активи.

Още: Финансова помощ и споразумения за сигурност: Какво получи Украйна на срещата на Г-7 в Италия? (ОБОБЩЕНИЕ)

Рияд отрича

Нищо такова не сме заплашвали – това заяви в официално съобщение саудитското финансово министерство, уверявайки, че връзките на страната с Г-7 се основават на взаимно уважение. Но източници на Bloomberg твърдят, че поведението на Рияд рязко се променило, след като станало ясно, че Г-7 няма да конфискува замразени руски активи.

Не е ясно дали саудитските действия са в защита на собствен интерес или в защита на този Путин – или смесица от двете, макар и неясно в какви съотношения.

Като най-голям износител на петрол, Саудитска Арабия има нетни резерви в чуждестранна валута на стойност 445 млрд. долара, а саудитският държавен фонд държи активи на стойност над 1 трилион долара. Рияд държи и американски държавни облигации за 135 млрд. долара.

Още: Руски пари за Украйна - мерките на Путин

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес