Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария тихомълком е взела рекорден заем от китайски банки

26 юли 2024, 14:15 часа • 1805 прочитания

Тази пролет Унгария е взела 1 млрд. евро заем - най-големият, който Будапеща някога е теглила - от три китайски банки, показват данни от уебсайта на правителствената агенция за дълговете.

Заемът, предоставен от Китайската банка за развитие, Китайската експортно-импортна банка и унгарския клон на Банката на Китай, е изцяло усвоен на 19 април и трябва да бъде изплатен в рамките на три години.

Още: Financial Times: ЕС отказва да подкрепи Унгария и Словакия в казуса с "Лукойл" и Украйна

Будапеща криеше месеци наред

Самата Будапеща обаче не е обявила споразумението. За първи път за него съобщи на 25 юли унгарското бизнес издание Portfolio, след което то беше потвърдено от правителствената агенция.

Големият заем идва в момент, в който Унгария задълбочава връзките си с Китай. По данни на унгарския министър на външните работи Петер Сиярто - китайски компании като производителя на електрически автомобили BYD и технологичния гигант Huawei досега са инвестирали в страната общо около 16 млрд. евро.

„Споразумението за заем дава възможност за финансиране на инвестиции в инфраструктурата и енергийния сектор, наред с други. Сделката запазва съотношението на публичния дълг към БВП в рамките на тавана от 28,9%“, заявиха от правителствената агенция за Portfolio в четвъртък сутринта, след като изданието първо съобщи за сделката.

Снимка: Getty Images

Още: Главчев не посмя да се разграничи от путинистката политика на Унгария като председателка на ЕС

Задълбочаващо се сътрудничество

През май Сиярто обяви и редица съвместни инфраструктурни проекти с Китай, включително високоскоростна железопътна линия до летището в Будапеща, товарна железопътна линия около унгарската столица, петролопроводи между Унгария и Сърбия и сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Още: Как Китай инвестира в автомобилната индустрия на Унгария

„Изградихме висока степен на политическо взаимно доверие. Двустранните ни отношения са в най-добрия си исторически период и са се отправили на златно пътешествие“, заяви китайският президент Си Дзинпин в изявление преди посещението си в Будапеща през май.

Седмици по-късно, веднага след като пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан посети Пекин. Преди това той беше в Киев и Москва - съответно при Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Още: Финландският външен министър посъветва Унгария да помисли дали става за членка на ЕС

При рекордно висок държавен дълг на Унгария от 140 млрд. евро (73,5 % от БВП) и бюджетен дефицит от 6,7% от БВП Будапеща отчаяно се нуждае от парични средства. Тя все още чака милиарди евро от фондовете на ЕС, които бяха замразени.

Новият китайски заем е най-високият запас в държавния дълг. На второ място също е заем от китайска банка - за железопътния проект Будапеща-Белград, в размер на 917 млн. долара, съобщава Politico. Сега правителството не разкрива повече подробности за размера на лихвения процент, погасителния план и други детайли.

Още: Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес