Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредна страна ограничава криптодобива заради огромния разход на ток

21 май 2024, 15:50 часа

Венецуела се присъедини към списъка на държавите, които въвеждат ограничения върху добива на криптовалути поради огромния разход на електроенергия, предава Coin Telegraph.

Реклама

Министерството на електроенергията на Венецуела разкрива планове за изключване на т.нар. „ферми“ за добив на криптовалута от националната мрежа. Целта е да се регулира прекомерното потребление на енергия и да се гарантира стабилно електрозахранване на населението.

Публикация на Националната криптоасоциация на Венецуела в социалната платформа Х заявява, че крипто „копаенето“ на практика ще бъде забранено във Венецуела.

ОЩЕ: Руските енергийни компании ще преследват частните криптоминьори

Този ход идва, след като наскоро полицията в страната конфискува 2000 устройства за добив на криптовалута в град Маракай в рамките на антикорупционна инициатива.

Снимка: iStock

Министерството подчерта необходимостта от предлагане на ефективна и надеждна електрическа услуга във цяла Венецуела чрез елиминиране на напрежението, причинено от „криптофермите“ с висока консумация на енергия. Според служителите, тези мерки са от съществено значение за стабилизиране на националното електроснабдяване, което страда от сериозни проблеми през последното десетилетие.

Страната преживява повтарящи се прекъсвания на тока, особено от 2019 г. насам, които значително повлияха на ежедневието на жителите и цялостната икономическа дейност.

Страната преживява чести прекъсвания на тока, особено от 2019 г., които се отразяват тежко върху ежедневно на жителитте и цялостната икономическа дейност.

ОЩЕ: Китайците копаят биткойн въпреки забраните на правителството

Добива на криптовалута има големи изисквания за електроенергия. В отговор някои страним като Китай и Казахстан, въведоха строги разпоредби, а в някои райони и категорични забрани, на практика.

Снимка: iStock

Ходът на венецуелското правителство срещу добива на криптовалута е част от по-голям антикорупционен натиск, който доведе до ареста на няколко висши служители в страната.

Това обаче не е първият акт на Венецуела срещу криптосектора. През март 2023 г. енергийният доставчик на страната затвори съоръжения за криптодобив в цялата страна, като част от разследване за корупция, включващи държавната петролна компания.

ОЩЕ: Копаенето на криптовалути предизвика енергийна криза в Казахстан

Главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб каза по това време, че правителствени служители са управлявали паралелни петролни операции с помощта на националния криптоотдел.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес