Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма фалит: Опрощават милиарди дълг на Украйна, има нова структура да се връщат пари

22 юли 2024, 11:47 часа • 2268 прочитания

Добра новина за Украйна - страната успя да постигне принципно споразумение за ново разсрочване на плащанията по дълга си. Това спестява плащането на дълг от 11,4 млрд. долара в следващите 3 години и 22,75 млрд. долара до 2033 година - с тези думи украинският финансов министър Серхий (Сергей на руски език) Марченко съобщи новината в профила си в социалната мрежа "Х".

"Освободените средства ще подкрепят макрофинансовата стабилност на Украйна, позволявайки ни да финансираме най-спешните нужди в лицето на пълномащабна руска инвазия", добави Марченко и благодари за подкрепата за постигане на решението, включително на МВФ.

Още: Борбата с корупцията в Украйна напомня на тази в България: Скандал с нов закон

Пред лицето на фалита

От няколко месеца насам Киев преговаря за ново разсрочване на външните си дългове, но имаше сериозно разминаване между украинската позиция и тази на кредиторите (начело на кредиторите са Amundi SA, BlackRock Inc и Amia Capital). Украинците искаха на 1 долар дълг да се опростят 60 цента, докато кредиторите бяха съгласни на 1 долар да се опростят най-много 20 цента. Според Bloomberg, сега договорката е да бъдат опростени 37% от дълга т.е. външните кредитори са съгласни да загубят 8,67 млрд. долара загуба от общо 20 млрд. долара дълг, чийто падеж наближаваше, след като вече веднъж имаше отлагане с 2 години на плащането заради наложен мораториум на плащанията - срокът изтича на 1 август, 2024 година.

На 1 август изтича плащане по облигация с падеж през 2026 г. и правителството в Киев трябва да преструктурира дълга в съответствие с изискванията на Международния валутен фонд на фона на програма за 15,6 мрд. долара. Споразумението за преструктуриране обхваща облигации A и облигации B – подобна структура, използвана при преработката на дълга на Замбия. Облигацията B работи като бъдещ стимул за притежателите на облигации, тъй като ще предложи по-високи плащания, ако номиналният ръст на вътрешния продукт на Украйна през 2028 г. е с 3% по-висок от прогнозите на МВФ за тази година. Този еднократен тест ще бъде проведен през 2029 година.

Увеличаващите като лихви нови книжа, емитирани по облигация A, се очаква да започнат през 2025 г. от ниво на лихвата 1,75% и да достинат до 7,75%, като капиталовите плащания ще започнат през 2029 година.

Марченко изтъкна, че новото споразумение ще даде възможност на Украйна да търси нови заеми на международните пазари.

Още: Нов заем за Украйна от МВФ: Фондът каза кога очаква да свърши войната

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес