Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неофициално: ЕЦБ предупреди ЕК да не дава печалби от замразени руски активи на Украйна

18 юни 2023, 11:35 часа • 5879 прочитания
Реклама

Европейската централна банка предупреди ЕК да не използва блокирани и замразени руски активи (за възстановяването на Украйна), защото това може да подкопае доверието в еврото като световна валута и да навреди на финансовата стабилност. Такава информация се появи във Financial Times.

Според източници на изданието, ЕЦБ е казала на ЕК, че плановете за отклоняване на плащания по облигации, притежавани от Руската централна банка, за да се финансира Украйна, биха изпратили лош сигнал към световните пазари.

Становището е част от процеса на проучаване от страна на Брюксел дали и как част от приходите от замразени на Запад руски активи може да се пренасочат към Украйна.

ЕЦБ предупреди, че прехвърлянето на Украйна на постъпления от лихви от замразени руски активи може да насърчи други централни банки, които държат големи резерви от пари, да обърнат гръб на еврото. Това може да стане, особено ако ЕС действа едностранно без други страни от Г-7.

ОЩЕ: Брюксел с идея как да използва замразените руски активи в полза на Украйна

"Последствията могат да бъдат съществени: може да доведе до диверсификация на резервите от активи, деноминирани в евро, да увеличи разходите за финансиране за европейските държави и да доведе до диверсификация на търговията", се добавя в бележката, описваща позицията на ЕЦБ.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар.

Брюксел обмисля набор от опции, включително активно управление на замразени руски активи, за да генерира възвръщаемост за Украйна, или алтернативно събиране на някои от лихвените плащания, произтичащи от тях.

ОЩЕ: Първите милиони на руски олигарх отиват за Украйна - САЩ оторизираха трансфер

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес