Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските банки затягат примката около Русия след заповед от САЩ

16 януари 2024, 11:04 часа • 12972 прочитания

Китайските държавни банки затягат ограниченията върху финансирането на руски клиенти, след като САЩ разрешиха вторични санкции срещу чуждестранни финансови фирми, които подпомагат военните действия на Москва в Украйна.

Китай се застрахова

През последните седмици поне две банки са разпоредили преразглеждане на руския бизнес, с който работят. Фокусирали са се върху трансграничните сделки, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Китайските банки ще прекъснат връзките си с клиенти от списъка със санкции и ще спрат да предоставят финансови услуги на руската военна индустрия, независимо от валутата или мястото на трансакциите, казват източниците на агенцията, пожелали анонимност.

Още: Русия и Иран засилват още военното сътрудничество - с голям междудържавен договор

Кредиторите засилват комплексната проверка на клиентите си, включително проверки дали техните бизнес регистрации, упълномощени бенефициенти и крайни контрольори са от Русия. Прегледът ще обхване и клиенти, които не са руснаци, но извършват стопанска дейност в Русия или прехвърлят критични обекти в страната през трета държава.

Този ход бележи ескалация на ограниченията, които китайските държавни банки са въвели поне от началото на 2022 г., след като инвазията на Русия в Украйна предизвика вълна от западни санкции.

Вторичните санкции от САЩ

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ заяви, че ще използва вторични санкции срещу банки, които улесняват сделките на Русия за набавяне на оборудване, необходимо за нейната военна машина, пише Bloomberg. Финансовите регулатори на Щатите не са коментирали темата пред изданието.

Сега обаче ясно се вижда, че Китай се съобразява със санкциите на САЩ, въпреки че по принцип се противопоставя на тях и обещава да поддържа икономически връзки с Русия. Правителството на президента Си Дзинпин избягва да предоставя значителна военна помощ на Русия, въпреки че оказва дипломатическа подкрепа на Владимир Путин и засилва търговията в области, които не са забранени от санкциите.

Още: Как американците многократно спасяват Русия от свиреп глад

Снимка: iStock

Решението на САЩ за налагане на вторични санкции е спорно, тъй като потенциалното им въздействие е трудно предвидимо и носи риск от непредвидени последици. Опасявайки се от нарушаване на правилата, банките могат да се откажат от цели сектори, дори и те да не бъдат санкционирани.

Industrial & Commercial Bank of China и Bank of China са ограничили финансирането на руски стоки през февруари 2022 г., съобщи преди време Bloomberg, въпреки че тогавашните санкции щадяха енергийния сектор на Русия.

В последния кръг от ограничения банките получиха нареждане да се придържат към строг праг в случаите, когато не могат да потвърдят дали свързаните с Русия бизнеси засягат сектори, които биха могли да бъдат засегнати.

Още: Русия: Изсичането на горите в Сибир за износ в Китай не бива да ни плаши

Руските проблеми и как Пекин се възползва

Износът на Китай за Русия рязко нарасна в хода на войната и страната се превърна в най-големия вносител на изкопаеми горива от Руската федерация, като доставките на въглища се увеличиха повече от два пъти от 2020 г. насам.

Санкциите лишиха Руската централна банка от достъп до около половината от международните ѝ резерви, оставяйки я да разполага само със злато и юани. Използването на китайската валута се е увеличило, като делът на разплащанията, базирани на юана, се е покачил до 27% към септември 2023 г. от 15% в края на 2021 г.

В областта на финансите руските банки през 2022 г. се обърнаха към китайската UnionPay, след като Visa и Mastercard преустановиха дейността си.

Още: Китай обяви мерки за стабилизиране на финансовата система

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес