Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония дава заеми за милиарди на Украйна, базирани на замразените руски активи

17 юли 2024, 11:45 часа • 847 прочитания

Япония готви отпускане на 3,3 млрд. долара под формата на заеми за Украйна като част от подкрепата, която ще бъде предоставена от членовете на Групата на седемте (Г-7). Те вече се договориха да използват лихвите от руските държавни активи, замразени от Запада заради войната на диктатора Владимир Путин.

Още: ЕС: Украйна получава първи пари от замразените руски активи съвсем скоро (ВИДЕО)

Разпределението между отделните страни

Г-7 е съставен от САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания.

Членовете на групата координират начина на отпускане на помощта, след като по време на срещата си на върха в Италия през юни лидерите им се споразумяха да предоставят общо 50 млрд. долара в подкрепа на Украйна под формата на заеми.

Снимка: японският премиер Фумио Кишида, Getty Images

Очаква се САЩ и Европейският съюз да поемат по 20 млрд. долара, а Япония, Великобритания и Канада да си поделят останалите 10 млрд. долара, съобщиха дипломатически източници пред японската агенция Kyodo News. Целта на Г-7 е проектът да започне до края на тази година.

Засега е малко вероятно Франция, Германия и Италия да участват в програмата за кредитиране, тъй като Европейският съюз вече има подобен план за подкрепа, добавя още агенцията.

Още: Замразени руски активи: ЕС ще предложи на Украйна пакет от заеми за милиарди

Финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-7 са готови да обсъдят въпроса, когато се съберат в Рио де Жанейро по-късно този месец в рамките на среща с колегите си от Г-20.

В комюникето си, публикувано след срещата на върха в Италия, лидерите на Г-7 заявиха, че възнамеряват да отпуснат средствата на Украйна "в рамките на ограниченията на съответните ни правни системи и административни изисквания".

Още: Замразените руски пари: Саудитска Арабия с удар срещу ЕС в помощ на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес