Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Главчев се включи в обясненията за увеличението на пенсиите

13 май 2024, 14:14 часа • 1747 прочитания

Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11 %, въпреки че по "швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%. Това категорично е заявил служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от правителствената пресслужба.

Изявлението му е във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли.

"Още утре на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства. Всички представители на изпълнителната власт в НС на НОИ ще гласуват за 11% увеличение", посочва Главчев.

Още: Социалният министър обяви с колко ще бъдат увеличени пенсиите

Обвиненията на ПП-ДБ

Вчера, коалицията ПП-ДБ поиска извънредно заседание на парламента заради актуализацията на пенсиите. Според бившия финансов министър Асен Василев, "служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лева от българските пенсионери като не направи планираното в бюджета 11% увеличение на пенсиите от 1 юли, а го намали на 10%.

Още: Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

 Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10 %.

Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес