Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Украйна получава първи пари от замразените руски активи съвсем скоро (ВИДЕО)

10 юли 2024, 16:13 часа • 2682 прочитания

Европейският съюз ще преведе на Украйна първата сума от печалбата от замразените руски активи през следващите седмици. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд на пресконференция в Брюксел.

"В момента работим по прехвърлянето на първата сума от печалбата от замразените руски активи - през следващите няколко седмици", бяха точните думи на говорителя.

Парите ще се използват за въоръжаване на украинската армия в подкрепа на битката ѝ срещу агресивните сили на диктатора Владимир Путин.

Още: "Престъпно и цинично": Москва с реакция за финансирането за Киев със замразените руски активи

Решението на ЕС за активите - колко пари и кога?

Виганд не посочи конкретна сума. През юни топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел обяви, че Украйна ще получи пари от замразените руски активи на два транша, считано от юли.

Малко след това ЕС одобри първия транш от военна помощ за Украйна в размер на до 1,4 млрд. евро от приходите от активите. ЕС съобщи, че 90% от първото плащане е предназначено за нуждите на Украйна в областта на отбраната, а останалите 10% са за подкрепата на ЕС за програмата "Механизъм за Украйна", която подпомага възстановяването. Блокът обяви, че ще започне да разпределя ресурсите за Украйна през юли 2024 г. с двугодишни плащания и ще преразглежда това ежегодно, считано от 1 януари 2025 г.

По-рано Financial Times съобщи, че Европейският съюз е открил начин как да заобиколи Унгария по въпроса за парите от замразени руски активи, които да отидат за оръжия за Украйна. ЕС разработи юридически път, за да преодолее ветото на премиера Виктор Орбан, което може да разчисти и пътя на Г-7 за изплащането на 50 млрд. долара за Киев под формата на заем.

Още: Пари от Путин за Украйна: ЕС ще финтира Орбан, обяви два транша

Западните партньори на Украйна и други съюзници замразиха руски активи на стойност около 300 млрд. долара в началото на пълномащабната инвазия на Путин през 2022 г. Приблизително две трети от тях се държат в базираната в Белгия компания за финансови услуги Euroclear.

ЕК предвижда 1,5% комисиони за Euroclear и буфер от 5 млрд. евро, с които да бъде посрещната евентуална бъдеща загуба в съда по заведено от Русия дело. Освен това 10% от приходите от замразените руски активи също ще бъдат отделяни за тази цел – гаранция. Процесът ще бъде регулиран от Белгийската централна банка, но ЕК ще има право на възражение.

Докато някои членове на Г-7 - като САЩ - предложиха директно изземване на руските активи, ЕС е по-колеблив, опасявайки се от правните и фискалните капани на конфискацията. Вместо това Брюксел се стреми да използва извънредните печалби, генерирани от замразените активи, и да ги насочи към Киев.

В същото време украинското министерство на финансите заяви, че е доволно от начина, по който напредват преговорите на Г-7 за финансиране на помощта от печалбите от руски активи.

Междувременно Саудитска Арабия предупреди Г-7 да не конфискува руски активи. Рияд е намекнал, че в противен случай може да продаде някои европейски облигации - т.е. ще изтегли инвестиции от Европа. Мнозина се опасяват, че така и други страни може да направят същото.

Още: Замразените руски пари: Саудитска Арабия с удар срещу ЕС в помощ на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес