Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дългоочакван ход: ЕЦБ отново промени лихвите

12 септември 2024, 15:40 часа • 742 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано понижи отново основните лихви. Тя вече ги намали веднъж през юни, като последва пауза на заседанието през юли.

Още: ЕЦБ реши за понижението на лихвите

Лихвите

Днес ЕЦБ понижи депозитната си лихва с 0,25 процентни пункта до 3,50 на сто.

Основната лихва по рефинансирането се свива до 3,65 на сто.

Лихвата по пределното кредитно улеснение става 3,90 на сто.

Промяната при лихвите влиза в сила от 18 септември.

Решението за понижаване на лихвите бе широко очаквано от анализаторите, след като централната банка на еврозоната се въздържа от промени в паричната политика през летните месеци, изчаквайки нови данни за инфлационните тенденции и икономическите перспективи.

Още: Европейските фондови борси тръгнаха нагоре в очакване на решение за лихвите

Предварителните данни на Евростат отчетоха намаляване на инфлация до 2,2 на сто за еврозоната през август спрямо 2,6 на сто през юли, с което показателят продължава да се доближава до целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Инфлацията

Последните данни за инфлацията в общи линии отговарят на очакванията, а последните прогнози на служителите на ЕЦБ потвърждават предишните прогнози за инфлацията, посочва банката.

Според прогнозите общата инфлация ще бъде средно 2,5 на сто през 2024 г., 2,2 на сто през 2025 г. и 1,9 на сто през 2026 г., колкото бе заложено и в прогнозите от юни. Очаква се инфлацията отново да се повиши през втората половина на тази година, отчасти защото предишните резки спадове на цените на енергията ще отпаднат от годишните темпове. След това през втората половина на следващата година инфлацията би трябвало да се понижи до целевата стойност от 2 на сто, допълва регулаторът.

По отношение на базисната инфлация прогнозите за 2024 г. и 2025 г. са леко ревизирани нагоре, тъй като инфлацията при услугите е по-висока от очакваното. Същевременно експертите на ЕЦБ продължават да очакват бърз спад на базисната инфлация - от 2,9 на сто през тази година до 2,3 на сто през 2025 г. и 2,0 на сто през 2026 г.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес