Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данъци, валутен борд, национализация на пенсии: Говорене за черни сценарии за бюджетния дефицит

13 октомври 2024, 08:30 часа • 21644 прочитания

Ако има 18 млрд. лева бюджетен дефицит, практически това значи вдигане на данъците. Не ти стигат парите – вземаш дълг. Не ти стигат парите – вземаш дълг. В един момент идва Видовден и трябва да плащаш, особено ако не дойдат парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви икономистът Кузман Илиев, който изрази безпокойство и за валутния борд, ако трябва да стигнем до МВФ.

Имаме 23% ръст на дефицита на годишна база – безхаберно харчене на бюджетни пари, ако служебният финансов министър Людмила Петкова е права, подчерта и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той подчерта пред БНТ – по ПВУ идват пари в замяна на сериозни реформи, реформите не се правят.

Илиев предупреди, че и банките допринасят за случващото се с "малко безотговорна политика" на отпускане на потребителски кредити, особено ипотеки. За пръв път от 10 години поръчките от Германия за икономиката ни намаляват, добави той и посочи като голям проблем дефицитът в здравната система. Илиев се опасява и от вариант да се национализират частните пенсионни партиди на хората, по втория стълб в пенсионната система.

Още: Или трябва да се вдигнат данъците, или да се ограничат разходите: Финансист за Бюджет 2025

България продължава да се хвали с ниски данъци, а това не е така – непреките данъци са ужасяващи, това е голям натиск за работодателите, заяви Керемедчиев.

Като основна поука от доклада на Марио Драги, Илиев посочи цената на тока и как САЩ направи "шистова революция" и стана енергиен лидер в глобален мащаб, а Европа не го направи. Ако няма евтин ток, индустрията затваря врати, настоя той и се присмя как ЕП гласува ограничения срещу Китай, а на 95% Старият континент зависи за ВЕИ (технологии) от китайците. А Керемедчиев се оплака, че ЕС изостава при високите технологии и старт-ъпите. "Европа плаща на всички, само и само да живее спокойно. Драги каза - или трябва да продължим да теглим от вашите пари, за да продължаваме, или да затегнем коланите", заключи той.

Още: Бюджетният дефицит вече доближава 3 млрд. лв.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес