Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е на второ място в ЕС по кохезионни инвестиции от Европейския инвестиционен фонд

15 юли 2024, 15:37 часа • 608 прочитания

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която включва и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), е отделила 36,2 милиарда евро през 2023 г. за проекти в по-бедните райони на ЕС, известни като кохезионни региони. Това сочи доклад на ЕИБ, цитиран от БТА.

В него се посочва, че България е на второ място по кохезионни инвестиции на ЕИФ през миналата година със 782 милиона евро. Пред нас сред страните от ЕС е единствено Румъния с 2,092 млрд. евро инвестиции от ЕИФ.

През 2023 г. страната ни е на девето място сред страните от ЕС по общи кохезионни инвестиции от Групата на ЕИБ – с над 1 милиард евро, показват още данните на люксембургската кредитна институция.

Още: Обявиха кой сменя Лиляна Павлова в Европейската инвестиционна банка

България се е възползвала от инвестициите основно за подобряване на съхранението на селскостопанска продукция и обучението на кадри в областта на информационните технологии, отчитат експертите на ЕИБ.

Българските пристанища

Българските пристанища стават все по-важни пунктове за доставка на храни от Украйна за останалия свят, се посочва още в доклада. Трудностите във връзка с пристанищната инфраструктура водят до допълнителни въглеродни емисии и разходи за превозвачите, транспортните оператори, бизнеса и в крайна сметка за потребителите. Ето защо една от водещите компании за търговия и преработка на зърно в България - "Билдком Груп", изгражда голям нов пристанищен терминал на брега на Черно море във Варна. Справянето с липсата на инфраструктура в българските пристанища стана още по-неотложно, когато Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Румънското пристанище Констанца беше претоварено от увеличаването на доставките на украинско зърно, но товарът не можеше да бъде прехвърлен към Варна, тъй като портът не беше оборудван да се справи с допълнителните кораби и товари.

Заемът от 50 милиона евро от ЕИБ ще помогне за модернизирането на варненското пристанище, ще подпомогне продоволствената сигурност, ще насърчи по-екологичния морски транспорт и ще стимулира икономическия растеж в региона чрез подобряване на достъпа до експортния пазар за местните земеделски производители. Заемът е подкрепен от програмата "ИнвестИЮ" (InvestEU). Разширяването на пристанището в крайна сметка ще намали автомобилния транспорт, пренасочвайки товарите към морски транспорт с по-малко въглеродни емисии, подчертават от ЕИБ.

Още: ЕИБ отпусна 50 млн. евро за нов зърнен терминал на пристанище Варна

Ангажиментите на ЕИФ за кредитни гаранции, инвестиции в рисков капитал и частен капитал за кохезионните региони през 2023 г. възлизат на 6,8 милиарда евро, което представлява 49 на сто от общите ангажименти на ЕИФ в ЕС. Първите пет страни бенефициенти са Румъния, България, Полша, Франция и Италия, сочи още докладът.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес